Uzsoraperek indulnak a Provident ellen

2009.03.03. 14:10 Módosítva: 2009.03.03. 16:14
Március 1-jén hatályba lépett az a múlt év végén elfogadott törvény, amely a Btk. és a Ptk. módosításával szorítaná vissza az uzsorázás és a túl nagy hiteldíjjal adott kölcsönöket. Az utóbbiak jellemzően gyorskölcsönök, amelyek túlnyomó többségét a Provident Zrt. folyósítja – a cég ellen küzdő Mali Zoltán, drávapiski polgármester már meg is tette az első feljelentését. Ezt hamarosan újabbak követhetik, az ötforintos akciót is elkezdő Provident-adósok ugyanis pertársaságot alapítanak.

Budapesten döntik el

Valóban érkezett feljelentés a siklósi rendőrkapitánysághoz, de a rendőrség egyelőre nem döntött a nyomozás elrendeléséről vagy megtagadásáról - mondta az Indexnek Murai Ágnes, a Baranya megyei rendőrség szóvivőhelyettese. Az illetékességi szabályok alapján ugyanis átteszik az ügyet Budapestre, így néhány nap múlva ott születhet döntés, indul-e eljárás.

„Feljelentettük a Providentet több emberen bűnszervezetben elkövetett uzsorabűncselekmény miatt. Meg egy kis csalás és tévedésbe ejtés miatt is" – számol be blogján Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, aki egy újságnak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra: van olyan baranyai település, amely 151 lakójának 189 providentes szerződése van. Az egykori SZDSZ-es politikus az egyik főszereplője a jellemzően több száz százalékos hiteldíjjal (thm-mel) dolgozó gyorskölcsönös cégek ellen a múlt év végén indult kampánynak: az Antiprovident Akciócsoport egyik vezetője, és a cég elleni februári demonstráció egyik szervezője is ő volt.

Mali már ezen a tüntetésen beígérte, hogy amint hatályba lép a tavaly elfogadott uzsoratörvény, nyomban feljelentést tesz a rendőrségen. Március 1-jétől hatályos a tavaly elfogadott törvény, amelyben a jogalkotók akár öt évvel büntethető bűncselekménynek minősítették az olyan kölcsönadásokat, amelyeknél a kölcsönadó „aránytalan mértékű ellenszolgáltatást" vár el, vagy a kölcsön törlesztése az adóst vagy családját „súlyos vagy további nélkülözésnek" teszi ki.

Emellett a polgári törvénykönyvben megtámadhatóvá tették azokat a kölcsönszerződéseket, amikor „a hitelnyújtó szerződésben meghatározott szolgáltatása és a teljes hiteldíj között – a szerződéskötés egyéb körülményeit is figyelembe véve – feltűnően nagy az értékkülönbség". A törvény indoklása szerint a változtatás „kifejezett módon is megtámadhatóvá teszi a feltűnően nagy hiteldíj kikötése mellett létrejött kölcsönszerződéseket".

A gyorskölcsönös cég természetesen elzárkózik attól, hogy az általuk nyújtott szolgáltatást uzsorakölcsönnek minősítse bárki is. Lapunk kérdésére korábban írásban leszögezték: „A Providentnek és az uzsorának semmi köze egymáshoz. Sajnálatosnak tartjuk, ha valaki a két dolgot összekeveri vagy összemossa... a Provident értékarányos szolgáltatásokat nyújt... az egyértelműen rögzített szolgáltatási díjban benne foglaltatik többek között a helyszíni és heti személyes kiszolgálás, a kockázat és a finanszírozási költségek". Ez utóbbiak lefaragására kínálnak most már banki átutalással felvehető és törleszthető kölcsönt is, amely thm-je így a korábbi több száz százalék helyett már 90 százalék alatt van.

Ez azonban nem enyhíti a gyorskölcsönösök – és a piacot túlnyomóan uraló Provident – ellen tiltakozókat. Mali feljelentését ugyanis várhatóan újabbak követik majd: várhatóan napokon belül pertársaságot alapítanak a Provident adósai, és polgári peres eljárásban kérik a hitelszerződések semmissé nyilvánítását.

Emellett az Antiprovident Akciócsoport a napokban megindította a szintén a február közepi demonstráción kezdeményezett ötforintos akciót, amely lényege, hogy az adós, elismerve a tartozását, és jelezve fizetési szándékát, a törlesztésnek csak egy szimbolikus részét fizeti meg, ami ebben az esetben 5 forint. A kezdeményezéshez első körben csak a Békés megyei Gyulán 23-an csatlakoztak.