Még rosszabbak a kilátásaink, mint eddig gondoltuk

2009.03.04. 15:56
Tovább rontotta a kelet-közép európai országok gazdasági kilátásaira vonatkozó előrejelzését a német Deutsche Bank. Magyarország számára 5,7 százalékos GDP csökkenést, további kamatemelést, és a fiskális ösztönzés lehetőségéinek további beszűkülését valószínűsíti a pénzintézet. Ez az előrejelzés több, mint 2 százalékkal rosszabb annál, ahogy azt a jegybank, a kormány, és a piac eddig gondolta.

Minden eddiginél nagyobb gazdasági visszaesést jósol Magyarországnak a Deutsche Bank. A külső kereslet visszaesés, emiatt az export piacok beszűkülése, az ipari termelés csökkenése és a tőkebeáramlás megtorpanása, valamint a lakossági fogyasztás és a befektetések visszaesése miatt a német bank nagyobb GDP visszaesést jósol a közép-európai hármak (CE3) számára, mint az eddigi becsléseiben. A pénzintézmény előrejelzése szerint a visszaesés hazánkban lesz a legnagyobb - 5,7 százalék a korábban várt 3,7 százalékossal szemben. Csehországban 3,4 százalékos, Lengyelországban 2,0 százalékos visszaesést várnak, a korábbi 1 illetve 0,2 százalék helyett.

Ilyen gazdasági környezetben a fiskális teljesítmény romlása teljesen bizonyos, miközben mindhárom országnak eleget kell tennie a maastrichti kritériumoknak is ebben az évben, áll a bank előrejelzésében. Egyszerűsítve: tartanunk kell a maximum 3 százalékos GDP arányos hiányt, miközben éppen az állami költekezések erősítése jelenthetne némi gyógyírt a recesszióra.

Nem tudunk kamatot csökkenteni

Ami a monetársi politikát illeti, a központi bankoknak választaniuk kell a GDP nagyobb mértékű összezsugorodása és a nemzeti valuta további leértékelődése között. A forint nagymértékű gyengülése miatt a magyar nemzeti bank valószínűleg nem fog kamatot csökkenteni, sőt, inkább emelés várható a DB szerint. Csehországban és Lengyelországban további, mérsékeltebb ütemű kamatcsökkentésre számítanak.

A három közép-európai ország valutájának nagymértékű leértékelődése már a gazdasági kilátások romlását tükrözik. Azonban van néhány arra utaló jel, hogy Európa hajlik a régió megsegítésére egy, a bankszektornak összeállított mentőcsomag keretében. Az eddigi veszteségek is kockázatossá teszi a bankszektor helyzetét, miközben a hazai negatív híradások sem javítanak a közép-európai bankok helyzetén. Mindezek tükrében a Deutsche Bank nem számít arra, hogy a jelenlegi valutaleértékelődési trend megfordulna az elkövetkező hónapokban.

A Deutsche Bank előrejelzésével ellentétben a magyar jegybank 3,5 százalékos visszaesést prognosztizált 2009-re, akárcsak a kormány, miközben az OTP Elemzői Központ némileg pesszimistább jóslata 4,6 százalékot valószínűsített. A három héttel ezelőtti állapotot tükröző piaci konszenzus szerint pedig Magyarország GDP visszaesés 2,9 százalék körül alakul.