Véget érhet a magyar Levis's-gyártás

2009.03.04. 16:20
Kiskunhalasi gyárának bezárására készül a Levis Strauss. A cég szerint a válság visszavetette a megrendeléseiket, a hosszú távú versenyképesség fenntartásához szükséges a döntés. A gyárbezárás miatt a bérelt munkaerő nélkül is 549 ember veszítheti el a munkáját.

Konzultációt kezdeményez a Levi Strauss a munkavállalói érdekképviseletekkel a kiskunhalasi gyárának esetleges bezárásáról. A cég erről kiadott közleménye szerint ha a tulajdonos javaslata megvalósul, a gyárbezárás a Levi Strauss 549 alkalmazottját érinti. Emellett elveszíthetik az állásukat a gyárban dolgozó, alvállalkozók által foglalkoztatott dolgozók – olvasható a cég közleményében.

A kilátásba helyezett gyárbezárást a cég azzal indokolta, hogy jelenlegi világgazdasági válság hatásai a Levi's márkát sem kerülték el. "Jelentős keresletcsökkenés tapasztalható mind a ruházati termékek, mind az egyéb fogyasztási cikkek terén. A csökkenő kereslet a társaságot ez év elejétől arra kényszerítette, hogy termelőüzemeiben kapacitás-csökkentést hajtson végre" – áll a közleményben.

"Álláspontunk szerint a javasolt intézkedés szükséges a társaság hosszú távú versenyképességének fenntartásához" – közölte Gavin Moore, a Levi Strauss európai részlegének gyártásért felelős igazgatója. A cég azt vállalata: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyár bezárására esetén a dolgozókra kiható következményeket minél jobban mérsékeljék.

A gyár lehetséges bezárásának időpontjáról a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott konzultáció során születhet döntés. A tulajdonosi javaslat értelmében a termelés fokozatosan, 2009. június végéig bezárólag szűnne meg.

A Levi Strauss közölte: a Levi's márkájú termékek a kereskedelmi hálózatban továbbra is kaphatóak lesznek. A javasolt intézkedés a budapesti értékesítési részleget, és a magyar Levi's boltokat nem érinti.