Mégsem válik le a forint a régiós devizáktól

2009.03.05. 17:36
A régiós devizákkal egy irányba mozog a forint – derül ki a Reuters devizapiaci felméréséből. Lassú erősödésnek indulhatnak a régió devizái, negyed éven belül 305, fél éven belül 295 forint lehet az euró.

Az elmúlt napokban látott jelekkel ellentétben nem várható, hogy határozottan megkülönböztetnék a forintot a többi régiós devizától a következő hónapok során – derül ki a Reuters által készített, ma közzétett havi devizapiaci felmérésből. A válaszok konszenzusa szerint ugyanakkor nem biztos, hogy fellélegezhetnek a fizetőeszközök: a következő hónapokban további gyengülésre van még esély az euróval szemben. Inkább csak fél év múlva, a világgazdasági mélyrepülés enyhülésével, illetve a globális kockázati étvágy újbóli javulásával párhuzamosan lehetnek a február véginél erősebbek a régiós devizák. Nagyobb felértékelődést inkább az egy éves árfolyamprognózisok alapján lehet várni.

A több tucat térségi devizapiaci stratéga részvételével készített felmérés szerint fél év múlva a forint, a cseh korona és a lengyel zloty erősebb lehet az euróval szemben, mint a február végi zárószintje, míg a román lej további mérsékelt gyengülést produkálhat.

Február 27-én 300-on zárt az euró a forinttal szemben és az elmúlt napokban végzett felmérés szerint 1 hónapos távon 305-ös, 3 hónapos időtávon 300-as, fél éves időtávon 295-ös, míg 1 éves időtávon 281,70-es piaci árfolyamkonszenzus adódott.

A tegnapi régiós pénzügyi felügyeletek közleménye körüli zavar katalizátora volt a forintból a cseh korona és a lengyel zloty felé történő tőkeátcsoportosításoknak, amelynek nyomán a két fizetőeszköz erősödött, míg a forint történelmi mélypontra esett. A térségen belüli pozícióátrendezések mögött a cseh és a lengyel gazdaság erősebb fundamentumai a magyarázatok.

Tegnap óta a magyar fizetőeszköz újabb mélypontokat ütött. Az euró ára 313,57 forint is volt. A zloty és a korona is gyengül, igaz, egyik sem dönt negatív rekordot. Amellett, hogy a forint a mai nap alapján is erősen alulteljesítő volt, olcsó vigasz, de legalább már elmondható, hogy a többiekkel egy irányba mozog napon belül a magyar fizetőeszköz.