Gyurcsány nem haragszik Simorra

2009.03.09. 14:13

A miniszterelnök és a jegybank elnöke közötti kapcsolat nagyon korrekt - válaszolt a kormányszóvivő az MTI-nek arra a kérdésére hétfőn, hogy látja-e jelét a Gyurcsány Ferenc és Simor András közötti kapcsolat megromlásának, amire többen következtettek a jegybank elnökét ért sajtótámadásból. Budai Bernadett az online kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a miniszterelnök és a jegybank elnöke, ha szükséges, akkor napi szintű együttműködést folytat, hogy adott esetben megvédje a forintot.

A kérdés felvetése mögött a Népszava szombati cikke állt, melyben Simor két cége miatt a lap felvetette az összeférhetetlenség gyanúját a jegybankelnökkel szemben. Az Index információi szerint a pénzpiacokon is egyértelműen kormányzati suggallatot sejtenek a cikk mögött: Simor cégeiről eddig is mindenki tudhatott, a jegybankelnököt kinevezése előtt átvilágította a Nemzetbiztonsági Hivatal, a cégek szerepeltek vagyonbevallásában is, ahogy a tény, hogy működésüket kinevezése miatt felfüggesztették.

A fentiek miatt ugyanakkor elképzelhető az is, hogy nem túl magas szintről érkezett a suggallat, hiszen annyira egyszerű cáfolni bármilyen összeférhetetlenséget, hogy a "vád" nem vall igazi kidolgozottságra.

Mindenesetre tény: Simor az utóbbi időben többször is kifogásolta a fiskális politikát, jelezte egyben azt is, hogy elégtelennek tartja a gazdasági problémák kezelésére a Gyurcsány Ferenc által korábban bejelentett csomagot.