Meredeken nőhet az államadósság

2009.03.10. 12:54
Nem most fenyeget az államcsőd, az IMF hitel segít, de a magyar államadósság meredeken emelkedik a következő évben, ha nem történnek radikális változások - mondja Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő Befektetési igazgatója szerint a piacon különböző eszközök árazásából az látszik, hogy 33 százalékos valószínűséget adnak arra, hogy a magyar állam 2014-ben már fizetési nehézségekkel küzd majd, 2019.-re pedig már 55 százalék ennek az esélye.

Ha a költségvetés elsődleges, azaz kamatkiadások nélkül számított egyenlege 1 százalékos pluszt mutat, a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemét 2 százalékosnak mondjuk, miközben a reálkamatok (a nominális kamatszint minusz infláció) a jelenlegi 5 százalékos szintnél maradnak, az államadósságunk nemhogy csökkene, de meredeken emelkedik a következő években - mondta Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő tájékoztatóján a befektetési igazgató elmondta, míg az említett számok alapján úgy kalkulálhatunk, hogy az államadósság 2016-ban éri el a GDP 90, majd 2020-ban a 95 százalékát, addig már egy 6 százalékos reálkamat mellett ez a pálya lényegesen meredekebb, már 2017-ben átlépjük a 100 százalékos szintet.

Ennek fényében érthető, hogy az állampapírokhoz kapcsolodó, egyszerűsítve biztosításnak mondható úgynevezett CDS-ek árazásából az látszik: a piacon 33 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy 2014-ben, 55 százalékos adnak, hogy 2019-ben fizetési nehézségekkel küzd majd a magyar állam.

A hitelkockázatot alighanem túlárazza a piac, hangsúlyozta a szakértő, de a jelenlegi adósságpálya nem fenntartható - hangsúlyozta Duronelly Péter. Egyelőre a magyar gazdaság zsugorodik, a két százalékos potenciális növekedési mérték az MNB számításain alapul. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a GDP-hez mért adósságráta emelkedését megállítsuk, a költségvetési egyenleget kell javítani: a szakértő szerint 4,5-5 százalékos pluszba kell jutattni az elsődleges egyenleget. Ez bőven ezer milliárd forintos kiadáscsökkentést feltételez.

Az alapkezelőnél úgy vélik, egész évben 300 forint felett maradhat az euró, de egyelőre kérdés, mennyire kell most további gyengüléstől tartani. Duronelly szerint ugyanakkor a jegybanknak nem szabad a devizatartalékok bevetésével forintvásárlással beavatkozni: több példa az mutatja, hogy ezt a piac még olyan országok esetében sem tolerálja, melyek a magyarnál lényegesen nagyobb devizatartalékkal bírtak. Így az egyetlen lehetősége a kamatemelés.