Fegyveres kísérettel megy egy végrehajtó az Államkincstárba

2009.03.11. 06:28
Ilyet sem lát minden nap az ember: végrehajtó megy be ma a Magyar Államkincstárba, hogy lefoglaljon valamit.

Páratlan végrehajtásra kerül sor ma a Magyar Államkincstárnál (MÁK), mert egy jogerős bírósági döntés ellenére a szervezet nem adott ki olyan dokumentumokat és szoftvereket, amelyek azt bizonyíthatnák, hogy a kincstárral korábban szerződésben álló IO Számítástechnikai Kft.-vel évekkel ezelőtt kötött szerződés felmondása nem teljesen jogszerű.

Amint arról 2007 tavaszán a Napi Gazdaság elsőként beszámolt, a MÁK számlavezető rendszereinek - ezen belül a T'97 elnevezésű szoftvernek - fejlesztésével és részben üzemeltetésével megbízott IO nehezményezte a 2002-ben aláírt szerződés felmondását és kártérítésre tartott igényt. A MÁK ezt elutasította, amit az informatikai cég nem fogadott el és bíróság elé vitte az ügyet. A bonyolult informatikai vita eldöntése láthatóan nem sikerült a bíróságnak, amely első fokon elutasította az IO keresetét, másodfokon viszont arra kötelezte a MÁK-ot, hogy adja ki a kért anyagokat az IO-nak.

A Napi érdeklődésére sem az IO, sem a MÁK képviselői nem tudták megmondani, hogy pontosan mire irányul a végrehajtás, vagyis mit tud és akar lefoglalni a fegyveres kísérettel megjelenő végrehajtó. A kincstár ugyanakkor abban bízik, hogy a bíróság méltányolja korábbi beadványát, amelyben államtitokra hivatkozva kéri a végrehajtás mellőzését.