Kelet-európaiknak szánt munkákért versengenek az angolok

2009.03.11. 15:53 Módosítva: 2009.03.11. 16:10
Egyre több brit jelentkezik az eddig jórészt kelet-európai EU-munkavállalók által betöltött, alacsony fizetésű, nehéz fizikai munkával járó állásokra, a súlyos recesszió nyomán tömegessé váló hazai munkanélküliség miatt, írta a Financial Times szerdán. A londoni gazdasági napilap körképe szerint az olyan alkalmi munkákat, mint a húscsomagolás vagy a burgonyaszedés, évek óta zömmel külföldiek, elsősorban kelet-európaiak végzik. Annak jeleként azonban, hogy milyen súlyos a brit recesszió, most már százával jelentkeznek brit állampolgárok a legkeményebb munkákra is, miközben nagymértékben visszaesett a kelet-európai munkavállalók száma.

A brit statisztikai hivatal nemrég közölte, hogy 2008 utolsó negyedében 1,97 millióra - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványai alapján számolva 6,3 százalékra - emelkedett a hivatalosan bejegyzett állástalanok száma. Nagy-Britanniában 1998 óta nem mértek ilyen arányú munkanélküliséget. A Brit Iparszövetség (CBI) a múlt hónapban minden eddiginél súlyosabb recessziós előrejelzést tett közzé a brit gazdaságra. A vezető brit üzleti érdekképviseleti szervezet új prognózisa szerint a visszaesés már 2008 harmadik negyedévében elkezdődött, és hat negyedéven át tartani fog, vagyis Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2009 egészét recesszióban tölti.

Vidéki állatkert diákállásait töltenék be egykori diplomások

Az iparszövetség most úgy számol, hogy a recesszió teljes ideje - vagyis az előrejelzésben valószínűsített hat negyedév - alatt a brit hazai össztermék-érték (GDP) összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idei egész éves visszaesés mértékét a szervezet 3,3 százalékosra valószínűsíti. A súlyosan recessziós környezetben a CBI a munkanélküliség gyors növekedését is várja. Az előrejelzés szerint az állástalanok száma 2010 második negyedében tetőzik valamivel 3 millió felett; ez 9,6 százalékos munkanélküliségi aránynak felelne meg.

A helyzetet jellemzi a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap múlt hétvégi beszámolója, amely szerint egy kis vidéki állatkert által főleg diákoknak és nyári szezonmunkásoknak meghirdetett 150 felszolgálói, ajándéktárgy-árusítói, állatgondozói és takarítói állásra háromezren jelentkeztek, köztük számos, korábban magas jövedelmű diplomás.


A Financial Times szerdai számának nyilatkozva hasonló jelenségről számolt be egy munkaközvetítő iroda vezetője, elmondva: az elmúlt hetekben megugrott a gyári munkákra jelentkező britek száma. A szakértő szerint olyan, zömmel középkorú emberekről van szó, akik korábban 10-15-20 évet töltöttek el ugyanazon a munkahelyen, és miután most kidobták őket, "készek bármit elvállalni".

Nem akarunk Nagy-Britanniában szerencsét próbálni

Mindeközben az EU-bővítés óta nem tapasztalt mélypontra süllyedt a Nagy-Britanniában szerencsét próbáló kelet-európai EU-munkavállalók száma. A brit belügyminisztérium által minap kiadott - a munka- és nyugdíjügyi minisztériummal együtt összeállított - friss negyedéves statisztikai elemzés szerint a tavalyi utolsó negyedévben a 2004-ben uniós taggá vált nyolc kelet-európai országból - Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és a balti államokból - 29 ezer új munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 53 ezren érkeztek a térségből a brit munkapiacra.

Az új statisztikai összesítés szerint 2008 egészében 165 ezer keleti munkavállaló kérte állása bejegyzését a brit belügyminisztériumtól. Az újonnan érkező kelet-európaiak száma 2007-ben 218 ezer, 2006-ban 235 ezer volt; ez utóbbi adat az eddigi éves csúcs.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb EU-gazdaság, amely a 2004-es bővítés után azonnal megnyitotta munkapiacát az új kelet-európai uniós tagállamok előtt, és csak azt a feltételt szabta, hogy a keleti EU-polgároknak be kell jegyeztetniük munkavállalásukat a brit belügyminisztériumnál. Ez csaknem automatikus munkavállalási engedélyt jelent: a folyamodványok átlagosan 96 százalékát a tárca jóváhagyja.A brit kormány annak idején mindazonáltal alaposan elszámolta magát: a korabeli hivatalos prognózis évente 5-13 ezer kelet-európai uniós munkavállaló érkezését valószínűsítette.