Nagyon megvédenék a banki ügyfeleket

2009.03.12. 07:49 Módosítva: 2009.03.12. 07:55
A parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága tovább szigorítaná a bankok szerződésmódosítási gyakorlatát. Nem engednék a mikrovállalkozások szerződéseinek módosítását sem, valamint a szigorítást azt élő szerződésekre is kiterjesztenék.

A költségvetési bizottság (lényegében a Gazdasági Versenyhivatal minden elképzelését teljesítve) több ponton is tovább szigorította a pénzügyi intézmények szerződésmódosítását szabályozó törvényjavaslatot.

A bizottság az általa elfogadott egyik módosítóban az egyoldalú, az ügyfél számára hátrányos szerződésmódosítás korlátozását a lakossági ügyfelek mellett kiterjeszti a mikrovállalkozásokra is (pontosan meghatározva azt is, kik tartozhatnak ebbe a körbe). További jelentős megkötés, hogy a rendelkezések a már élő szerződésekre is vonatkoznának. A hitelintézeti törvénynek az egyoldalú módosítás tilalmával kiegészített rendelkezései a hatályba lépést (ez ebben az esetben 120 nap) megelőzően csak a jelzálog-hitelintézetek által nyújtott fedezett kölcsönökre nem vonatkoznak.

Változás még, hogy a fogyasztóval vagy mikrovállalkozással kötött kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződés módosításáról legkésőbb a módosítás hatálybalépésekor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) tájékoztatni kell. Amennyiben a PSZÁF a rendelkezések megszegését tapasztalja, soron kívül intézkedhet, végzését pedig hirdetmény útján saját honlapján is közölheti. A felügyeleti döntés ellen a bizottság kiegészítő ajánlása szerint fellebbezésnek helye nincs.

A benyújtott törvényjavaslat szerint a szerződés egyoldalúan nem módosítható új díj bevezetésével. Ez a szabály azonban a költségvetési bizottság szerint megkerülhető az új díj költséggé történő átnevezésével, ezért a javaslatot kiegészítik azzal, hogy a szerződést nem lehet módosítani új költség bevezetésével sem. A javaslat egységesen hatvannapos határidőt ad a hirdetményi és a postai úton való tájékoztatásra. A törvény az új szerződésekre a kihirdetését követő harmincadik napon lépne életbe.