Miért nem olcsóbb a svájci frankos hitel?

2009.03.18. 07:27
Hiába csökkenti irányadó kamatát a svájci jegybank, ha a magyarországi hitelintézetek számára továbbra is drágák ezek a források - derül ki Orosz Dánielnek, az AXA-csoport Magyarország stratégiai tanácsadójának elemzéséből. A tizenkétszeresére nőtt országkockázat miatt három százalékponttal drágább a frankos hitel.

A szakember részletesen áttekinti azokat a hatásokat, amelyek a svájcifrank-alapú hitelek árát alakítják. A svájci jegybank 2008. október 8-a óta 2,5 százalékponttal, 0,25 százalékra csökkentette irányadó rátáját.

A kondíciók szempontjából meghatározónak számító svájci három hónapos Libor az október eleji 3,1 százalékos csúcsáról egészen 0,45 százalékig mérséklődött március közepére, ami önmagában lehetővé tehetné a hitelkamatok csökkenését.

A válság miatt azonban számos korábbi feltétel megváltozott. A Lehman bedőlése, tavaly szeptember 15-e előtt a naponta közzétett háromhavi CHF Libor a források valós költségét tükrözte, azóta azonban a partner- és hitelezési kockázat beárazásával csak bizonyos pluszprémium kifizetésével lehet forráshoz jutni. Ez az elmúlt időszakban közel 40 bázispontot tett ki.

Sokkal nagyobb gondot okoz azonban, hogy Magyarország a befektetők szemében a korábbinál jóval kockázatosabbá vált. Az országkockázat a tavaly szeptember előtti átlagos 50 bázispontról februárra 600 bázispont fölé ugrott, és jelenleg is ennek közelében tartózkodik.

A forrásköltségek kalkulálásánál ez az érték - mint prémium - közel egy az egyben beépül, így nemhogy olcsóbbá válik, de Magyarországon általánosságban drágul a finanszírozás. Az anyabankok szintjén általánosan jelentkező forrásszűke, valamint a partnerkockázati prémium piaci beárazódása és a magyar országkockázat megugrása összességében bőven ellensúlyozta a svájci jegybank kamatvágási kampányának hatását.

Az elemzésben szereplő számok alapján a hazai bankok számára a CHF-forrás mindent összevetve mintegy három százalékponttal drágult. Jegybanki adatok szerint pedig az elmúlt év szeptembere és az év januárja között a svájcifrank-alapú autóvásárlási hitelek terhe 636 bázisponttal emelkedett. Tény azonban, hogy a jelzáloghiteleknél ugyanekkor a teljes hiteldíj (thm) 0,14-0,44 százalékponttal még csökkent is. Utóbbinál viszont időközben az új szerződések összege harmadára esett.