Hónapról hónapra romlanak a gazdasági kilátásaink

2009.03.20. 16:47
Az idén 4-5 százalékkal zsugorodhat a gazdaság, és jövőre is alig lesz jobb a stagnálásnak a teljesítmény (0,5 százalék) - áll a Kopint-Tárki konjunktúrakutató intézet legfrissebb előrejelzésében. A szakértők még az egy hónappal ezelőtti prognózisokhoz képest is sokat rontott a kilátásokon.

A GDP 4-5 százalékos zsugorodását a gazdasági aktivitás visszaesése követi minden területen: a magánfogyasztás hasonló tempóban (4,5-5,5 százalék), a beruházások kissé nagyobb ütemben (5-6 százalék) eshetnek vissza, az export 8 százalékkal zuhanhat. A beruházásokon egyébként nem sokat segítenek az EU-támogatások sem, vélik a kutatók. A nemzetközi tapasztalatok mellett erre utal az is, hogy a támogatások egy része már nem egyértelműen beruházási, hanem inkább működési dotációt jelentenek.

Ahogy romlik a nemzetközi helyzetről alkotott képünk, úgy vagyunk kénytelenek egyre hátrébb araszolni az előrejelzéseinkben - mondta el Palócz Éva, az előrejelzést készítő munkacsoport vezetője, jelezve, hogy a külső környezet bizonytalansága különösen nehézzé teszi a folyamatok előrelátását. A jelenlegi adatok alapján a 7-8 százalékos visszaesés nem tűnik reálisnak - utalt Palócz a a pesszimistább jóslatokra - ám ha további információkat kapunk a globális környezet romlásáról, akkor ez is elképzelhető, ismerte el a közgazdász.

Az egyensúlyi pozíciók viszont javulnak: a Kopint-Tárki szakemberei szerint a folyó fizetési mérleg hiánya mindössze a GDP 2 százaléka lehet - ez az EU-támogatásokat is figyelembe véve gyakorlatilag a nettó finanszírozási igény eltűnését jelenti. A költségvetés új célja a kutatók véleménye szerint tartható, a hiány a GDP 2,9 százaléka lehet. Igaz, a prognózishoz hozzáteszik: ehhez további 60-80 milliárd forintos kiigazításra lesz szükség. Ennek kapcsán Palócz elmondta: az első két hónap adatai nem megnyugtatók, a bevételek terén elmaradás tapasztalható, különösképp a járulékfizetéseknél. A szokásos orrnehéz hiánylefutási pálya mellett is figyelemre méltó, hogy az egész évre tervezett hiány 80 százaléka már összejött.

A Pénzügyminisztérium mindent meglép, amit már feltétlenül muszáj, még akkor is, ha előtte egy héttel tagadja ennek szükségességét - mondta Palócz, hozzátéve, hogy a PM-ben már dolgoznak a további lépéseken.

A globális válság nem csupán a növekedési és egyensúlyi paraméterekre hatnak, hanem a pénzügyi stabilitási kilátásokra is. A pénzpiaci kilátások nagyon kedvezőtlenek: az államadósság kizárólag piaci alapú megújítása jelenleg lehetetlen, a vállalatok hitelhez jutása korlátozott, a valutaárfolyam instabil.