Gyurcsány már jót is hiába akart volna

2009.03.21. 14:42
Gyurcsány akár jót is akarhatott volna, a piacon nem bíztak volna programja sikerében. Ha lett volna ilyen egyáltalán: a legnagyobb gond most is az, hogy senkinek nincs. A bizonytalanság a forint árfolyamának sosem kedvez, de ha lesz is átmeneti gyengülés, ha alakul egy új kormány és lesz forgatókönyve, az erősítheti a bizalmat - mondták az Index által megkérdezett elemzők.

Ha én külföldi befektető lennék, akkor egy programot látnék szívesen, egy komoly gazdaság- és társadalompolitikai programot, ilyenje viszont az elmúlt választásokon egyik pártnak sem volt - mondta az Indexnek Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója rámutatott: az új kormány működésének feltétele, hogy legalább az egyik nagy párt támogatását élvezze; ugyanakkor a támogatás nem jelentheti azt, hogy a miniszterelnök az őt támogató pártok foglya. Duronelly szerint az új kormány vezetőjének a programon és a támogatáson kívül menedzserképességre van szüksége - az elmúlt években pedig Gyurcsány Ferencről kiderült, hogy e tekintetben sem volt megfelelő.

Rövidtávon két célja kell legyen egy új kormánynak - mondta. Az egyik az adósságspirál megállítása, a második pedig forint stabilitásának a biztosítása - noha szerinte ez utóbbi így nehezen lehet a kormányprogram része. Ennek része kell legyen persze egyebek között a versenyképesség javítása is - mondta.

A bizonytalanság átmenetileg kihathat a forint árfolyamának és a tőzsdei árfolyamok alakulására, és elképzelhető, hogy emiatt gyengüléssel indul a hét, de továbbra is a külföldi trendek lesznek meghatározóak a hazai árfolyamgörbék alakulásában - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline brókeriroda vezető elemzője szerint ha előkerülnek nevek, forgatókönyvek, azok akár bizalomerősítő hatással is járhatnak a piacon. Hozzátette: fontos, hogy ne legyen időhúzásíze a történetnek, szerinte egy szocialista politikus Gyurcsány helyére ültetésével aligha lehet bizalmat építeni. A miniszterelnök viszont olyannyira megosztó személyiséggé vált, hogy akár a legjobb ötletekkel is előállhatott volna, kevéssé hit volna a piac azok megvalósulásában.

Sarkadi szerint a legfontosabb kérdés az új kormány számára rövidtávon a kiadáscsökkentés lesz: a piaci bizalom helyreállításához arra lenne szükség, hogy az ország önfinanszírozóvá váljon, vagyis újabb hitelek nélkül legyen képes fedezni a meglévő adósságállomány kamatterheit.