Gyurcsánytól kér halasztást a Bankszövetség

2009.03.23. 12:57 Módosítva: 2009.03.23. 13:08
A Bankszövetség arra kéri a kormányt, hogy ne vegyék napirendre a bankok felügyeletét érintő törvények módosítása. Szerintük ugyanis komoly hibái vannak a törvénynek. A parlament ma szavaz a módosításról.

Levélben fordult a Bankszövetség Gyurcsány Ferenchez és azt kérik, hogy ne vegyék napirendre a banki egyoldaló sezrződésmódosításról szóló törvény tárgyalását, illetve a végszavazást. A Felcsuti Péter elnök és Nyers Rezső főtitkár által jegyzett levélben módosításokat is javasolnak. A parlamentben ma lesz a zárószavazás a módosításokról.

Károkat okoz

A Bankszövetség szerint a tervezet a piacgazdaság alkotmányos elvével ellentétesen korlátozná a bankok egyoldalú szerződésmódosítási jogát. A hosszútávú szerződéseknél ugyanis szükség van olyan mechanizmusra, ami biztosítja, hogy a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányos és egyenértékű legyen. Ez azt jelenti, ha a bank nem tud a jövőben várható változásokra rugalmasan reagálni, úgy ezeknek a változásoknak a lehetősége olyan kockázatot jelentene, amit a bank kénytelen lenne beárazni, vagyis a hitelek megdrágulnának.

A törvényjavaslat szerintük rövid távon is súlyos károkat okozhat – nemcsak a bankoknak, hanem a fogyasztók széles körének is; alkalmas lehet arra, hogy a magyar gazdaság iránti befektetői bizalmat tovább gyengítse.

A tervezetben ellentmondások is vannak. Noha az egyoldalú szerződésmódosításról szóló 8.§ csak a kihirdetést követő 120. napon lép hatályba, majd az ettől számított 30 napon belül kell a banknak kezdeményezni a már fennálló szerződéseinek a 8.§-nak megfelelő módosítását, a 9.§ már a kihirdetéstől számított 30. napon semmissé nyilvánítja az összes olyan fogyasztási és lakossági kölcsönszerződést, amelyik nem tartalmazza a csak 90 nap múlva hatályos szerződési tartalmat. A szövetség javaslata, hogy a tervezet zárószavazásának elhalasztásával teremtsenek módot arra, hogy kiküszöböljék az egyes rendelkezések hatályba léptetésének eltérő időpontjából adódó koherencia zavarokat.

A közjegyzők járnak jól

A törvénytervezetben az szerepel, hogy 30 napon belül minden egyes fennálló szerződést módosítását kezdeményezni kellene. Ez beláthatatlan terhet jelentene nemcsak a bankoknak, de az ügyfeleknek is, ráadásul felesleges és költséges – például a közjegyzői díjakat az ügyfélnek kellene állni. Mivel tízmilliónál is több szerződésről van szó. ezt is figyelembe kell venni, írja a Bankszövetség.

A tervezet azt írná elő, hogy minden egyes szerződésmódosításról értesíteni kellene a PSZÁF-ot, ami a Bankszövetség szerint értelmetlen és indokolatlan. Ezzel az összes szerződés személyi adatait tartalmazó adatbázis jönne létre a PSZÁF-nál, majd a jövőben kiegészülne az újonnan megkötött szerződések adataival is. Szerintük ez törvényellenes.

Ne legyen ingyenes az előtörlesztés

A szövetség szerint a tervezetben szankcióként alkalmazzák az ingyenes előtörlesztést. A díjmentes előtörlesztés általánossá tétele jelentős kockázatnövekedést és ezáltal súlyos zavarokat okozhat a hazai jelzáloghitelezésben. Kompromisszumként azt javasolják, hogy a díjmentes előtörlesztést vezessék be a fogyasztási hiteleknél, de a jelzáloghitelek – és különösen a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek – körében nem.