Előrehozott választásokat szeretne a piac

2009.03.23. 09:51
A piac azt szeretné, ha az európai parlamenti választásokkal egy időben előrehozott országgyűlési választások lennének Magyarországon. Ezzel együtt a szakértők nem túl bizakodók a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Az ERM-II. árfolyamrendszerbe lépés a fasorban sincs, eurónk meg legkorábban 2015-2016-ra lehet. Leginkább akkor, ha további költségvetési deficitcsökkentés mellett hatalmas mértékben csökkentjük az állami újraelosztást.

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők kétharmada előrehozott választásokat szeretne, és csak negyede gondolja úgy, hogy 2010 tavaszáig érdemes várni vele. Bár a válaszok a hétvégi események előtt érkeztek, mindez aligha befolyásolja az eredményeket: csupán egy elemző gondolta úgy, hogy 2010-ig szakértői kormánynak kellene működnie, és utána jöhet a "normál" választás.

Aggódó hangok persze így is vannak. Többen megjegyezték, hogy az előrehozott választások borítékolható győztesének, a Fidesznek nincs ismert programja, ezért ez a forgatókönyv "fejesugrás a reménytelenségből az ismeretlenbe". Érdekesség, hogy többnyire a külföldi elemzők gondolták úgy, hogy nincs szükség előrehozott választásra - úgy tűnik, kívülről nézve a rövid távú stabilitási megfontolások erősebbek.

Kemény programot

Az elemzőket a Portfolio.hu megkérdezte arról is, hogy milyen gazdaságpolitikára lenne szükség. A legtöbben úgy gondolják, hogy az ideális pálya az lenne, ha a deficit kisebb-nagyobb lefaragása mellett jelentős adó- és kiadáscsökkentés valósulna meg, vagyis csökkenne az állami újraelosztás. Érdekesség, hogy a "deficit- és elosztáscsökkentő" pályát 4-4 százalékpontos mérsékléssel kínáltuk fel a lehetséges válaszaink között, ám a legtöbb válaszadó azt jelezte, hogy ennél nagyobb lépésre lenne szükség. Ez 1200-1500 milliárd forintos kiadásmérséklést jelentene.

Tulajdonképpen a második legnépszerűbb forgatókönyv is hasonló mértékű kiadáslefaragást jelent. A fő különbség, hogy a nagyobb adócsökkentés érdekében ez a kimenet megelégszik a hiány 3 százalék alatt tartásával.

Az eddig ismert programokra lefordítva mindez azt jelenti, hogy a piac Bokros Lajos terveit tartja a leginkább elfogadhatónak. Érdekesség, hogy ettől nem sokban marad el az Oriens "Kilábalás" címet viselő, a növekedést a fókuszba helyező programja, pedig ez még jóval a válság előtt készült. A Reformszövetség elképzelései a fentiekhez képest kevésbé támogatottak. Gyurcsány borítékolható távozásával együtt sem érdektelen, hogy mennyire erős elutasítás övezi a jelenlegi miniszterelnök programját. Egy új kormánytól ennél biztosan többet vár a piac.

Euró és ERM-II. - ez sem holnap lesz

A normatív állásfoglalások mellett néhány előrejelzést is kértünk a piaci szakértőktől. A konszenzusos vélemény szerint 2010. márciusában, az IMF-hitel lejártakor új megállapodásra lesz szükség. Az alternatív kimenet nem az, hogy nem lesz ilyenre szükség (erre igen kevés szavazat érkezett), hanem az, hogy még jövő év tavasza előtt kénytelenek leszünk igénybe venni az újabb külső segítséget.

A mostanában oly népszerű ötletet, a korai euróbevezetést nem tartja lehetségesnek a piac. Leginkább azért, mert a jelenlegi hektikus árfolyamkörnyezet mellett lehetetlen belépni az előszobát jelentő ERM-II. árfolyamrezsimbe. A válaszadók negyede látta csak esélyét, hogy belátható időn belül, legkésőbb 2010 tavaszáig feladhatjuk a szabad lebegtetést.

Ezek után nem csoda, hogy az euróbevezetés várható időpontját 2015-2016-ra várják a közgazdászok. Még inkább elbizonytalanító, hogy a második legtöbb szavazat a "nincs belátható időpontban" kimenetre érkezett, így a 2015 előtti belépést csupán minden negyedik elemző várja.