Fitch: takarékos kormányfő kell

2009.03.23. 20:18
A legnagyobb európai hitelminősítő intézet szerint olyan kormányfőt kell találni Gyurcsány Ferenc helyére, akinek megfelelő programja és támogatottsága van, hogy megtegye a szükséges költségvetési takarékossági lépéseket. Az előrehozott választásokat megoldásnak tartják a közfinanszírozási reformok továbbviteléhez, erre azonban nem látnak sok esélyt.

Negatív fejlemény lenne a magyar szuverén adósbesorolás szempontjából, ha nem sikerülne olyan miniszterelnököt találni, akinek megvan a kellő ambíciója és politikai támogatottsága a nemzetközi pénzügyi segítség fenntartásához szükséges költségvetési takarékosság folytatására, áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott állásfoglalásában. Más londoni elemzők nem értékelik piaci szempontból kedvezőtlennek, hogy Gyurcsány Ferenc felajánlotta lemondását.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő - amely március eleje óta leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátáson tartja nyilván Magyarország közepes befektetői "BBB" adósosztályzatát - hétfői elemzésében úgy vélekedett, hogy az idő előtti választások lehetőséget teremtenének olyan többségi kormány kialakítására, amelynek megvan a szükséges parlamenti támogatottsága a közfinanszírozási reformok továbbviteléhez.

A Fitch szerint azonban az előre hozott választások kiírásának esélye csekély, tekintettel arra, hogy az SZDSZ és az MDF a közvélemény-kutatási adatok alapján nehezen tudná elérni a parlamenti képviselethez minimálisan előírt 5 százalékos szavazatarányt, ezért nem valószínű, hogy támogatnák az új választásokat.

Kihívásnak tartják Magyarország számára, hogy az MSZP hogy fogja összeegyeztetni az alacsony népszerűség és a takarékossági intézkedésekkel szembeni lakossági ellenállás miatti aggodalmait az ellenzéki pártok kiadáscsökkentésekről szóló feltételével a miniszterelnök-jelölt támogatásához.

A hitelminősítő szerint a magyar hitelképességre lefelé ható kockázatok nehezednek, amint azt a szuverén osztályzatra érvényes negatív kilátás is tükrözi.

A magyarországi és az európai gazdasági kilátások meredek romlása, amelyhez a magyar fizetési mérleget és a valutát terhelő nyomás is járul, növeli annak kockázatát, hogy a magyar külső és közadósi profil nagyobb mértékben romlik, mint ahogy azt a Fitch a szuverén adósosztályzat tavaly novemberi leminősítésének idején feltételezte, áll az elemzésben.

A cég akkor rontotta az addigi "BBB plusz"-ról a jelenlegi, változatlanul befektetésre ajánlott "BBB"-re a magyar adósbesorolást.

A Fitch hétfői londoni elemzése szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szervezett 20 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi védőcsomag enyhítette a rövid távú költségvetési és külső finanszírozási aggodalmakat, nem akadályozta meg ugyanakkor a forint árfolyamgyengülését, az erőteljes kockázatkerülés és a szűkös hazai likviditás pedig hozzájárult a feszültségek kialakulásához az államadósság-piacon.

A hitelminősítő nem zárja ki, hogy további nemzetközi pénzügyi segítség válik szükségessé.

Az elemzés szerint ugyanakkor a magyar adósbesorolást alátámasztják a robusztus intézményi alapok, a viszonylag jómódú és sok lábon álló gazdaság, valamint a makulátlan adósságtörlesztési múlt. A tavalyi, 15 700 dollárra becsült fejenkénti nominális jövedelem magas a "BBB" besorolású szuverén adósok 8800 dolláros jellemző középértékéhez mérve, áll a Fitch hétfői elemzésében.

Más londoni elemzők szerint piaci szempontból nem kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc távozási szándékának bejelentése.

A 4cast nevű, a feltörekvő európai fejleményekről is rendszeresen helyzetértékeléseket közlő londoni gazdaságelemző és előrejelző ház hétfői elemzése szerint mivel "több mint egyértelmű" volt, hogy a Gyurcsány-kormány nem tudja kezelni a függőben lévő költségvetés-szerkezeti kérdéseket, a kormányfő távozási szándékának bejelentése "egyáltalán nem negatív fejlemény".

A cég prognózisa szerint "kezdetben várható valamelyes piaci zajongás", utána azonban a piacokra valószínűleg a kivárás lesz jellemző.