Kifulladt az ellentőzsde?

2009.03.23. 07:40 Módosítva: 2009.03.23. 07:43
A jelek szerint üres fenyegetés marad a tőzsdei átvezetés fogalmának bedobása a köztudatba, a jogalkotó egyelőre nem nagyon tudja, mit is kezdjen vele.

A Budapesti Értéktőzsde egyelőre arra vár, hogy a Pénzügyminisztérium tartalommal töltse ki a tőzsdei átvezetés fogalmát - mondták el a tőzsdén a Napinak. Erre azonban a jelek szerint még elég sokáig várhatnak. Emlékezetes, hogy a tőkepiaci törvény karácsony előtt elfogadott módosításába az utolsó pillanatban becsempészték a tőzsdei átvezetés fogalmát mint új kifejezést.

Ennek lényege, hogy ezentúl tőzsdei kivezetési ajánlat nélkül is ki lehetne vezetni részvényeket, abban az esetben, ha másik tőzsdén bevezetik az adott értékpapírt. A törvény elvileg március 31-éig adott határidőt a Budapesti Értéktőzsdének, hogy szabályzatát hozzáigazítsa a tőkepiaci törvény változásaihoz, a törvény azonban meglehetősen kevés támpontot nyújt arra, hogy ezt hogyan is tegye meg.

A törvény az átvezetés szabályainak részletes meghatározására a pénzügyminiszternek ad felhatalmazást. Kérdésünkre a Pénzügyminisztériumban - napokig tartó hallgatás után - azt a választ kaptuk, hogy náluk nem szerepel napirenden a téma. A decemberi sajtóértesülések szerint a tőkepiaci törvény akkori változását elsősorban a Mol és az OTP vezényletével szerveződött ellentőzsdelobbi harcolta ki. Ennek segítségével ugyanis ha ténylegesen létrejönne egy másik értéktőzsde a BÉT mellett, akkor azon könnyedén lehetne listázni a "régi" tőzsdéről távozni akaró kibocsátók papírjait.

Az ügy viszont most úgy tűnik, megrekedt, és az ellentőzsde egy be nem váltott fenyegetés marad csupán az OTP-Mol páros és a BÉT osztrák többségi tulajdonosai közötti tavalyi csörtében.