Lecserélték az atomerőmű vezérkarát

2009.03.23. 15:09
A közgyűlési meghívónak megfelelően felmentette az eddigi vezérigazgatót az állami tulajdonú MVM Zrt. által birtokolt Paksi Atomerőmű hétfői közgyűlése. Kovács Józsefnek a munkaviszonyát is megszüntették. Az új cégvezér Süli János eddigi üzemviteli igazgató lesz. Az igazgatóságot, benne Kocsis István előző MVM-vezért, szintén menesztették.

A várakozásoknak megfelelően felmentette a vezérigazgatót és lecserélte az igazgatóságot a Paksi Atomerőmű Zrt. (PA) hétfői közgyűlése. Az atomerőmű száz százalékban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában van. A hétfői rendkívüli közgyűlést március elején hívta össze az MVM, és már a meghívóból tudni lehetett, hogy személycserékről lesz döntés.

A közgyűlés nemcsak Kovács József vezérigazgatót mentette fel, hanem a felügyelőbizottság és az igazgatóság összetételét is megváltoztatta. A vezérigazgatói beosztást 2005 januárja óta betöltő Kovács helyére Süli Jánost választották vezérigazgatónak. Süli 1980-tól dolgozik az atomerőműben, 2005. január 15-től az üzemviteli igazgatói tisztséget töltötte be, korábban műszaki igazgatóként is dolgozott.

Kovácsnak a felmentéssel egyidejűleg munkaviszonya is megszűnt az erőműben, és értelemszerűen kikerült a cég igazgatóságából is. A PA Zrt. tájékoztatása szerint hétfői hatállyal visszahívták az igazgatóságból Faller Dezsőt, Bergsmann Györgyöt, Baráth Csabát és azt a Kocsis Istvánt is, aki tavaly márciusi menesztéséig az MVM vezérigazgatója, az megelőzően pedig paksi cégvezér volt (jelenleg pedig a BKV-t vezeti).

Az igazgatóságból visszahívottak közül Faller Dezső a cég felügyelőbizottságának új tagja lesz, mellette Herke Attila kerül az fb-be az onnan visszahívott Vitézy András és Rábai Attila helyére. Az igazgatóság új tagja lett Süli Jánost mellett Szuper József, Löffler Gábor, Harangozó Tamás és Szakács Tibor.

Az MVM ügyeit jól ismerők szerint a személyek egyik kiemelt célja az volt, hogy eltávolítsák a cég tágabb vezetéséből is Kocsist. Mint az Index arról többrészes cikksorozatban beszámolt, több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél lefolytatott belső vizsgálat, amely kiterjedt az MVM-csoport tagvállalataira, így a Paksi Atomerőműre is. Az állami tulajdonú óriásvállalat tavaly hivatalba lépett új menedzsmentje külső szakértők – jogászok és könyvvizsgálók – bevonásával világíttatta át a Kocsis idejében lezajlott nagy értékű tranzakciókat.