Komoly zuhanást él át az építőanyag-piac

2009.03.24. 05:41 Módosítva: 2009.03.24. 05:46
Legalább 25-30 százalékos építőanyag-ipari piacszűkülésről számolt be a Napi Gazdaságnak a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) ügyvezetője, Széman György, aki egyben az Üvegipari Szövetség főtitkára is.

A szakember szerint a rohamos forgalomcsökkenés heteken belül elérheti az 50 százalékot is, ha az ágazat válságát kezelő intézkedéscsomag sokáig késlekedik. A szerkezetépítés visszaesése kritikus helyzetbe hozta a falazóanyag-gyártókat és a nagy hozzáadott értéket tartalmazó, edzett, ragasztott technológiával készülő ajtó-ablak szektort.

Széman György véleménye szerint megoldást jelenthetne a felújítási szektor élénkítése, ezt a tevékenységet egyébként a bankok is szívesebben finanszírozzák, de segíthet az is, ha az év eleje óta készülő, az építőipar válságát kezelni hivatott programcsomag azonnali intézkedésre javasolt lépéseit minél előbb bevezetnék. Friss pénzt és a tanúsított építőanyagok piacának fellendülését hozhatja a panelprogram és az induló zöld beruházási rendszer energiahatékony felújításokra fordítható része.

Év eleje óta jóformán leállt az eladás az építőanyag-ipari termékek piacán, az első negyedév végére legalább ötvenszázalékos lesz a visszaesés az egy évvel ezelőttihez képest - mondta Kató Aladár, a Magyar Téglásszövetség elnöke, a Tondach vezérigazgatója. A pénztelenség, a válság és a hitelezési gyakorlat következtében befagyott piacon jelentős téglakészletek halmozódtak fel, ez pedig előbb-utóbb kíméletlen és értelmetlen árversenyhez, a kisvállalkozások tönkremeneteléhez fog vezetni.