Magyarország a következő Izland?

2009.03.25. 07:48
Gyurcsány Ferenc jelenleg talán a legnépszerűtlenebb személy Magyarországon, de vetélytársai bánhatják távozását; előrehozott választások esetén ugyanis az ellenzéki Fidesznek kell megbirkóznia a pénzügyi válsággal – idézte egy budapesti elemző véleményét Magyarország a pénzügyi válság következő Izlandja? című cikkében az amerikai Time magazin.

A Fidesz vezetői bár nyilvánosan mielőbbi választásokat sürgetnek, talán inkább megvárnák a jövő évet, "félnek a feladattól" - mondta a lapnak Szabados Krisztián, a Political Capital intézet elemzője.

"Ha megnyerik az előrehozott választásokat, nekik kell megbirkózni a pénzügyi válsággal és megoldásokat találni" - mutatott rá, emlékeztetve arra, hogy az ellenzéki párt mindeddig nem bocsátkozott konkrétumokba, milyen reformokat hajtanának végre. Ez a párt sok támogatójában olyan hitet kelt, hogy a Fidesz a fájdalmas lépések nélkül is képes a gazdaság megújítására.

Az elemző szerint az igazi kérdés az: a közvélemény felkészült-e a reformokra egy új hiteles miniszterelnök részéről vagy pedig olyan kormányfőt vár, aki még mindig abban hisz, hogy a krízis fájdalommentesen kezelhető?

A Political Capital szakértője szerint a jelenlegi patthelyzet győztese, már ha van ilyen, talán éppen Gyurcsány Ferenc, aki megtartotta hatalma egy részét azzal, hogy megszervezte az MSZP-ben pártelnöki újraválasztását.

A Time a magyar helyzet súlyosságát jellemezve megjegyezte: néhány hete rövid ideig olyan szóbeszéd járta az országban, hogy a kormány a bankszámlák befagyasztására készül. S bár a kormány többször cáfolta ezt, a gazdaság annyira gyengélkedik, hogy sok ezren felültek a pletykának.

A magazin utalt rá, hogy a globális pénzügyi válság első áldozata Izland volt, ahol távoznia kellett a kormánynak. Magyarországnak már azelőtt, hogy a válság lesújtott, az Európai Unió egyik legnagyobb költségvetési hiánya volt. Szeptember óta a helyzet rohamosan romlott; az országnak 15,7 milliárd dolláros IMF-hiteltámogatást kellett kérnie az életben maradáshoz, és a forint szabad esésben zuhant, idén 19 százalékot romlott az amerikai dollárral és 13 százalékot az euróval szemben. Egyes elemzők szerint idén 7,5 százalékos gazdasági zsugorodás várható. A növekvő nyomás miatt kényszerült a miniszterelnök bejelenteni lemondási szándékát - írta a magazin, amely szerint Gyurcsány Ferenc távozásával lezárul egy fejezet egy olyan kormány történetében, amelynek működését a 2006-os választások óta zavarok jellemezték.

A kormányfő ugyan lemondása előtt bejelentett egy új csomagot a pénzügyi válság kezelésére, elemzők azt túl gyengének és későinek ítélték, amely nem ment elég messzire a kiadások és az adók csökkentésében. Most egy új kormánynak kell megkísérelnie a gazdaság megmentését - olvasható a Time cikkében.