Változnak a kgfb szabályai

2009.03.25. 18:40 Módosítva: 2009.03.25. 18:49
A kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításban (kgfb) a naptári évről áttérnének a szerződés megkötésének évfordulójára, ezzel megszűnne az év végi reklámkampány.

Sok biztosító kérése teljesülhet, ha az Országgyűlés is egyetért azzal, hogy a kgfb-t ne a naptári év végén, hanem a szerződés aláírásának napjáig kelljen megújítani. A kormány által elfogadott törvényjavaslat ezt tartalmazza. Abban nem lesz változás, hogy a biztosítóknak október 31-éig kell közzétenni tarifáikat, és azok egy évre szólnak.

A jelenlegi bonusz-malusz-besorolás helyét átvenné a központi kártörténeti nyilvántartásban összegyűjtendő adatokból kialakítható minősítés. Ez valódi káralapú rendszer lenne, amely a mostaninál pontosabb kárelőzmény megállapítását teszi lehetővé.

A bonusz-malusz rendszere egyébként is "kinőtte magát", mert a legjobb besorolásból nem lehet feljebb lépniük az autósoknak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. A központi nyilvántartásból a biztosítók fogják lekérni az autós adatait, és ennek alapján tesznek ajánlatot a díjra.

A károsultak védelmében a törvényjavaslat rögzíti, hogy első helyen az üzembentartónak, második helyen a tulajdonosnak kell kötelező biztosítást kötnie. Ha 60 napon belül nem történik meg a díj befizetése, írásos felszólítás után a szerződés megszűnik.