Bokros: Magyarország csapdahelyzetben van

2009.03.26. 08:16 Módosítva: 2009.03.26. 10:27
Magyarországnak már nincsenek tartalékai a költségvetési intézkedések tekintetében annak érdekében, hogy mérsékelje a mély recesszió következményeit - fejtette ki a Financial Times-nek Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint hazánk az államcsőd vagy a mélyebb válság közül választhat.

"Magyarország egyedi csapdahelyzetben van. Helyzete nem hasonlítható Csehországhoz vagy Lengyelországhoz, ahol a költségvetési politikának van lehetősége tompítani a válság hatásait" - nyilatkozta a közgazdász a neves brit üzleti napilapnak.

Bokros szerint sokan, többek között a miniszterelnök sem tudta megérteni ezt, és még mindig a fiskális lazításban gondolkodik. Két lehetőség közül választhat jelenleg Magyarország: még mélyebb válság vagy államcsőd - tette hozzá az egyetemi tanár a Financial Times "Előrehozott választásokat sürget a magyar államfő" című cikkében.

A brit üzleti lap írása megjegyzi, hogy Sólyom László szerdán az előrehozott választásokat támogatta. Az FT kiemeli, hogy a magyar pártok azon fáradoznak, hogy megtalálják az új, nem politikus miniszterelnök személyét.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy a tárgyalásokon Bokros Lajos és Surányi György neve merült fel lehetséges kormányfőnek. Miközben mindkét jelöltet üdvözölnék a piacok, addig a szocialisták elutasították Bokros Lajos megválasztásának lehetőségét, ugyanis az ő stabilizációs terve túlságosan brutális - olvasható a Financial Times cikkében, ami egyben kiemeli, hogy a befektetők bizalma Magyarország irányába soha nem látott mélységekben tartózkodik.

Az FT cikke szerint akárki is kerül a kormányfői székbe, rövid időn belül helyre kell állítania Magyarország hitelességét.