Csődvédelembe menekül az Orco

2009.03.26. 09:59
Nehéz időket él az Orco: a társaság bejelentette, hogy március 25-én csődvédelembe menekült. A budapesti tőzsdén is jegyzett cég megújítható hat hónapos időtávra kapta meg a csődvédelmet, melynek során azon dolgozhat, hogy a fizetőképességét javítsa persze stratégiai és operatív szintű átalakítások mellett.

A csődvédelemnek köszönhetően a társaság tovább folytathatja működését és erre a limitált időtávra vonatkozóan megmenekül a hitelezői követelésektől is. Ezen védelemben olyan cégek részesülhetnek, melyek még fizetőképesnek mondhatóak, de a jövőbeli kötelezettségeik bajba sodorhatják.

Ilyen cég az Orco is, melynek 2009-ben nagymennyiségű kötelezettséget kellene törlesztenie. Az elmúlt hetekben számos hitelezővel sikerült megállapodni a határidők kitolásáról, de úgy tűnik az idő nem volt elég, hogy mindenkivel sikerüljön ezt megtenni.

A következő időszakban a társaság azon projektjeire fog csak fókuszálni, melyek 2009-ben és 2010-ben is jövedelmet termelhetnek számára. A már bejelentett költségcsökkentés tovább folytatódik, a fejlesztéseknél az előre eladott létesítményekre fókuszálnak csak. Eközben tovább tárgyalnak a hitelezőkkel az adósság átstrukturálásáról, és befektetőket is próbálnak keresni. Az éves jelentés március 31-én érkezik majd.

Az Orco-csoport egy luxemburgi székhelyű ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaság, amely 1991 óta van jelen a kelet-közép-európai térségben, ezen belül egyebek mellett hazánkban, Szlovákiában, Horvátországban, Oroszországban végez fejlesztési tevékenységet. Részvényeivel Budapesten, Prágában, Varsóban és az Euronexten kereskedtek.

A buadpesti tőzsdére 10,9 millió Orco-részvényt vezettek be, ezek kapitalizációja a BÉT legfrissebb adatai szerint 18,2 milliárd forint. A papírok szerdai záróára 1665 forint volt, az elmúlt egy évben az Orco árfolyama 880 és 15 795 forint között változott.