Lakóparkok lakások és parkok nélkül

2009.03.26. 08:30
A válság közvetlen hatása miatt - elfogyott a finanszírozás, eltűntek a vevők, feje tetejére állt a piac - a több ütemre tervezett, a makettasztalon még boltokkal, parkokkal, játszóterekkel körbevett béke szigete helyett sok esetben egy feltúrt grundon álló csupasz épületbe költözhet az új lakás vásárlója, rosszabb esetben költözni sincs hova.

Épülettorzókkal magára hagyott "lakóparkokról" egyelőre nem tudni. Az ütemezett projektek tervezettnél korábbi befejezéséről, a szolgáltató struktúra elmaradásáról és a későbbi ütemek felfüggesztéséről annál inkább.

Egy kellően részletes adásvételi szerződés birtokában az eladó kárfelelőssége megállapítható - állítja Horváth Gyula ügyvéd, a Hidasi és Társa ügyvédi iroda munkatársa. Ha a lakópark nem az építési engedélyben meghatározott módon valósul meg, a vevő elállhat a szerződéstől, illetve szerződésszegés címén pert indíthat - első esetben a foglalót visszakapja - vagy kártérítési igénnyel léphet fel. Ha minderre a lakásépítő csődje miatt kerül sor, a felszámolás keretei között az esélyek sokkal rosszabbak. A jogász tapasztalatai szerint csupán azért, mert a pénz elfogytával a lakópark bizonyos elemei nem épülnek meg, nemigen perelnek a tulajdonosok, erősen kétséges ugyanis, hogy az évekig elhúzódó, költséges folyamat végén lesz-e egyáltalán valaki, akin a kár behajtható. Sokkal problémásabb, ha az anyagi ellehetetlenülés miatt úgy marad félbe az építkezés, hogy be sem lehet költözni - sajnos ilyenkor is könnyen előfordul, hogy a vevők elveszítik az addig befizetett összeget és természetesen a lakást is.

Nem lát jogorvoslatra lehetőséget az ütemezett projektek esetében Görög Áron, az Otthon Centrum Projekt Consulting vezetője. Mint mondja, a több fázisban tervezett lakóparkokban az egyes épületekre külön-külön kérik az építési engedélyt, a használatbavétel is ezek alapján történik, vagyis a vevő nem reklamálhat a saját lakóházán túl a projektben tervezett más épületek meghiúsulásával kapcsolatban. Hasonló véleményen van Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője is, aki szerint az adásvételi szerződéssel csak egy bizonyos lakásra szerez jogot a vásárló, tehát kártérítési vagy jogorvoslati kérelemmel is csak ezzel kapcsolatban élhet.

Egy félbemaradt vagy a szolgáltatásait nem kiépítő lakópark esetében azonban sokkal komolyabb veszélyt jelent Nagy szerint, ha a beruházó a projektfinanszírozó hitelt devizában vette fel, mert az árfolyamváltozás eredményeként a teljes értékesítettségre kalkulált 10 százalékos profit helyett akár 20 százalékos mínuszba kerülhet, s így nem tudja visszafizetni a hitelt. Ez pótlólagosan bevonható fedezet híján nemcsak a fejlesztő bedőlését jelentheti, hanem a vevők számára is számos bonyodalom forrásává válhat, különösképpen akkor, ha nem ugyanattól a banktól származik a projektfinanszírozás és a vevők hitele. Ezért a jelenlegi helyzetben vásárlóknak a szakember azt ajánlja, döntés előtt ne csak a saját hitelfelvételi lehetőségeiknek, hanem a projektfinanszírozásnak is alaposan járjanak utána.