Lendületesen csökken a külső finanszírozási igény

2009.03.27. 07:31
A recesszió felgyorsította a folyó fizetési mérleg csökkenő pályáját, s a kiáramló tőkejövedelmek visszafogásán keresztül a nettó export esetleges negatívuma ellenére felgyorsította a GDP-arányos hiány mérséklődését. Jó hír, hogy az elemzők nem számítanak arra, hogy a válság végével ismét növekedésnek indul a mutató.

A hazai szereplők külföldi lehetőségeinek a szűkülése már 2008 utolsó negyedében elkezdődhetett, az igazi kibontakozás azonban csak idénre várható. A vállalatok nehezen jutnak hitelhez, a háztartások megtakarítási hajlandósága növekedésnek indult.

Ez a folyó fizetési mérleg hiányának jelentős csökkenését vonja maga után még úgy is, hogy az államháztartás külföldre utaltsága idén - a folyamatosan rosszabbodó gazdasági kilátások s a kiadási oldal késleltetett átalakítása miatt - nem tud jelentősen mérséklődni. Tavaly év végén még így is 1600 millió euró körül alakulhatott a hiány, ami 2008 egészére nézve 7,6 milliárd euró deficitet (GDP-arányosan 7,2 százalékot) jelent. Az első becsléseket kedden publikálja az MNB.

Az áruegyenleg több mint egyéves folyamatos többlete már a harmadik negyedévben átváltott a negatív tartományba, viszont a szolgáltatásokkal együtt még mindig pozitív maradt. Ez azonban az utolsó három hónapra elolvadhatott, s így a reálgazdasági tranzakciók összesen nulla körül alakulhattak - mondta Németh Dávid, az ING senior elemzője. A nagy javulás a jövedelemáramlásoknál lesz feltűnő, hiszen az utóbbi negyedévekben gyakran még a 2 milliárdos deficitet is meghaladó egyenleg akár 1,2 milliárdra mérséklődhet.

A lényegi hiánycsökkenés viszont ez évre tolódhat. Az Egyesült Államokban a legnagyobb vállalatok nyereségessége az első negyedévben a felére csökkent, így nem lenne meglepő, ha a magyarországi cégek profitrátája a fentit meghaladó mértékben esne vissza - véli Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

A külföldi tulajdonú vállalatok alacsony nyeresége miatt még a magasabb adósságszolgálat mellett is jelentős javulás várható a jövedelmeknél. Az áruk és szolgáltatások egyenlegének előjele azonban jelentős részben attól függ, hogy a globális gazdasági növekedés beindul-e. Amennyiben nem kerülne sor fellendülésre a második félévtől, akkor a fogyasztás és a beruházások zuhanása az importot is magával húzná, és így a behozatal közel olyan szintre eshet, mint a kivitel.

A kilábalás kezdete azonban először az import magára találását segítené, s ez a negatív tartományba terelhetné az egyenleget. A Napi által megkérdezett elemzők átlagosan 4,7 milliárd eurós hiányt várnak idénre, s ez 4,3-ra csökkenhet jövőre (GDP-arányosan 4,6, illetve 4 százalék). A kilábalás következtében a deficit mértéke legkésőbb 2011-re euróban mérve ismét növekedésnek indul, azonban az arányt a GDP bővülése tovább segíti, s így akár a 3,5 százalék is elérhetővé válik.

A külfölddel szembeni finanszírozási igény ugyanakkor még ennél is nagyobb ütemben mérséklődhet, mivel ez a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes összegéből áll, s utóbbiban számolják el az EU-s tőketranszfereket. Ennek egyenlege 2007-ben 1130 millió euró volt, tavaly az első három negyedévben már 1000 millió felett járt, s az elkövetkező években évente pár száz millióval tovább növekedhet az összeg, különösen ha tényleg sikerül felgyorsítani a kifizetéseket - mondta Kondrát.