Válságban nem kell adót fizetni?

2009.03.27. 07:22 Módosítva: 2009.03.27. 08:46
Köztartozással is indulhatnának vállalatok a közbeszerzési eljárásokban - legalábbis ezt javasolják a parlament gazdasági bizottságának fideszes, szocialista és kereszténydemokrata tagjai. A javaslatot sürgősséggel tárgyalnák. Korábban már a munkaügyi szabálytalanság miatt elmeszelt cégek is kaptak felmentést.

Közös javaslatot nyújtottak be szocialista, fideszes és kereszténydemokrata képviselők (lényegében a gazdasági és informatikai bizottság tegnapi ülésén jelen lévő tagok) a közbeszerzési szabályok átmeneti enyhítésére. Februártól hatályos az a szabályozás, amely szerint a 200 ezer forint feletti számlákat csak akkor fizetheti ki a megrendelő, ha az alvállalkozó igazolni tudja: nincs köztartozása, nem áll csőd- és felszámolási eljárás alatt.

Ezt a szigorítást a képviselők az adózás rendjéről szóló törvény módosításával enyhítenék: javaslatuk szerint csak 2011-től lépne hatályba a szigorítás. A javaslatot sürgősséggel tárgyalnák.

A képviselők indoklásukban arra hivatkoztak, hogy a recesszió miatt egyik leginkább sújtott szektorban, az építőiparban 93 ezer cég közel 300 ezer alkalmazottat foglalkoztat feketén, számukra létfontosságú a szabályok átmeneti enyhítése. Ha ugyanis elesnek a vállalkozások az állami megbízásoktól - márpedig a képviselők szerint a legtöbb építőipari cég ebbe a körbe tartozik -, akkor a gazdaság fehérítését célzó intézkedés eredménye mindössze a csődök - vagyis inkább felszámolások - gyarapodásában mutatkozna meg.

Az országgyűlés más válságra hangolt enyhítést is napirendre tűzött, ezek egyike a munkaügyi és munkavédelmi szabálytalanságok differenciált kezelése. Az adminisztrációs és egyéb kisebb hibák elkövetőit nem zárná ki a javaslat a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból - persze a feketén foglalkoztatás továbbra is kizáró tényező marad. A módosítást a jövő héten tárgyalja a parlament.

Szintén ebbe a körbe tartozik az a már visszavont szigorítás, amely a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket szankcionálta volna. Az indoklás szerint különösen az építőiparban alakult ki olyan fokú bizonytalanság, hogy az alapanyag-kereskedők kizárólag készpénzes ügyletekbe mentek bele, akár milliós megrendelések esetében is.