Ez Bajnai csomagja

2009.03.28. 20:00 Módosítva: 2009.03.28. 20:26
Jövőre 600 milliárd forinttal vágná vissza a túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat a Bajnai-csomag. A lépések a munkára való ösztönzést erősítik az inaktívaknak járó támogatások megkurtítása révén. Búcsút mondhatnánk a gázár- és távhőtámogatásnak, a svájci indexálásnak a nyugdíjemelésnél, a gyed a gyermek egy éves koráig járna, és lehetnek egyedi spórolási intézkedések is, például a MÁV állami támogatását pár tízmilliárddal levágnák.

Az Index értesülése szerint Bajnai Gordonnak, az MSZP legeslegújabb esetleges miniszterelnök-jelöltjének máris megvan a csomagja, méghozzá azt a pakkot kívánja megvalósítani, amelyet a leköszönő Gyurcsány vezette kabinet másfél hónappal ezelőtt lényegében lesöpört az asztalról. A szóban forgó csomag 2010-re közel 600 milliárd forintnyi kiadáslefaragást takar, a csomag azonban jóval túlmutat egyszerű spóroláson, az elemek a munkára való ösztönzést segítenék a bőkezű szociális és nyugdíjrendszer megkurtítása révén.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Mint az Indexen beszámoltunk róla, a 600 milliárdos csomag alapvetően három részre osztható. Az elemek egy csoportja nem egyszerűen mérsékelnék a szociális jellegű támogatásokat, több támogatási forma meg is szűnne. A forinthiteles lakásvásárláshoz igényelhető kamattámogatás, az új és használt lakás vásárlásakor a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezmény (közismertebb nevén a szocpol és a félszocpol) megszűnhet. Ugyancsak búcsút mondhatunk 2010-től a távhő- és gázkompenzációnak.

Más szociális juttatásoknál csökkentésben merül ki a takarékossági szándék. A családi pótlékot a következő két évben befagyaszthatják, a rendszeres szociális segélyt visszavágnák.

Úgy tudjuk, a gyed csak a gyerek egy éves koráig járna a mostani kettő helyett, és már ott válthatja fel a gyes. (Míg a gyed az előző évi bruttó jövedelem, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, így akár nagyjából százezer forint is lehet, a gyes fix összegű támogatás, mely nem éri el a 30 ezer forintot sem.)

Vége lehet a nyugdíjasok aranykorának

Jóval tovább mehet a Bajnai-csomag a nyugdíjterületen is annál, mint amit végül is a Gyurcsány-kormány elhatározott. A mai svájci indexálásáról (amelynél a nyugdíjemelés a reálbérnövekedés felével haladja meg az infláció mértékét) a szimplán inflációkövető indexálásra térhetünk, elhalaszthatják a 2010-es nyugdíjkorrekciós programot, befagyaszthatják a nyugdíjminimumot, és ezen keresztül a hozzá kötött szociális juttatásokat is.

A kész tervek szerint a rokkantnyugdíjazásnál szigoríthatják a felülvizsgálatot, és nem kizárt, hogy ugyanez igaz lesz a fegyveres testületek nyugdíjazási feltételekeire is. Benne van a kalapban a bonus-malus rendszer 2013-ban tervezett átalakításának előbbre hozatala. A csomagban megtalálható a Gyurcsány-pakk két nyugdíjeleme: az újonnan nyugdíjba menőknél a 13. havi nyugdíj elvétele és a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése is.

A csomagot egyedi, csak rövid távú spórolási célzatú intézkedések is kiegészíthetik. Így például a MÁV-tól 30-50 milliárd forintos állami apanázst megvonhatnak. A minisztériumi pénzek pár tízmilliárdos zárolása, az egészségügyi kasszánál a lefaragás, az agrártámogatásoknál pár tízmilliárdos lecsípés a Gyurcsány-csomagból visszaköszönnek.

Megpróbálták kikerülni, nem megy

Ez minden?

Úgy tudjuk, a Gyurcsány-csomag adórészét nem írná felül a Bajnai pakk, azon esetleg csak kisebb korrekciók lehetnek.

A Bajnai-csomag elsősorban a 2010-es kiadásokra koncentrál, de vannak benne idei takarékossági intézkedések is. Utóbbiak az egyedi kiadáslefaragási lépések, mint például a minisztériumi pénzek 60 milliárd forintos zárolása, és több apró lépés. Az még nem eldöntött, hogy idén lesznek-e további kiadásmérséklő intézkedések, bár információink szerint a pénzügyi kormányzatnál már készítettek számításokat arra vonatkozóan, hogy ha kell, az eddigieken túl akár még további 200 milliárd körüli összeget lehet fogni a kiadási oldalon. Az ügy azonban nem egyértelmű, mivel újabb idei kiadásvágás tovább mélyítheti az idei recessziót.

Mint megírtuk, ezt a csomagot február elején a kormányülésen politikai gyávaságból elvetették, éppen azért, mert az a szocialisták saját szavazóbázisának, az inaktívaknak az érdekét sértette volna. Ám a pakk az utóbbi napokban ismét szóba került a szocialista képviselők közötti beszélgetésekben, így most úgy tűnik, jóval nagyobb az esély arra, hogy a kormány is belevágjon.

A csomag indokoltságát mi sem mutatja jobban, minthogy a Gyurcsány-kormány sorra kapta a pofonokat ismert közgazdászoktól, elemzőktől, a piactól azért, mert amilyen pakkot felvállalt a Gyurcsány-kabinet a szóban forgó, és a jelek szerint most Bajnai-csomagként újfent terítékre kerülő akcióterv helyett, az csak meghosszabbítja Magyarország agóniáját, nem vezeti ki a gazdaságot az egyre mélyülő gödörből, és nem kecsegtet azzal, hogy kitörjünk az adósságspirálból. Az újra elővett csomag egyébként sok közös pontot mutat az elmúlt három évben a kormányzaton kívülről érkezett három programmal, amelyek egytől egyig azt célozták, hogy a fejlettségünkhöz és térségbeli versenytársainkhoz képest is túlzottan nagyra hízott szociális, jóléti kiadásokat célzottan és jelentősen megkurtítsák, ezáltal egyrészt forrást teremtsenek a nagymértékű adócsökkentésre, másrészt a rossz ösztönzők kiiktatásával igyekezzenek a munkaerőpiac felé terelni a lakosságot, emeljék az európai összevetésben kirívóan alacsony foglalkoztatottsági szintet.