A piac nincs elájulva Bajnaitól, minden a csomagon múlik

2009.03.30. 11:09 Módosítva: 2009.03.30. 11:25
Bajnai Gordon személyével semmi gondja a piacnak, de nem ezen múlik az egész - értenek egyet elemzők. A jó kommunikáció, a nagy elhatározás mit sem ér, ha az új kormányfőjelölt egyelőre hivatalosan nem részletezett, ám csak itt az Indexen körvonalazott programja már addig is felpuhul, amíg a parlmentbe ér, vagy ha ott rettennek meg a kormánypárti képviselők. A makroelemzők főként rövid távú stabilizációra számítanak.

A piac akkor tud érdemben reagálni, ha megismeri Bajnai Gordon programját, erről ugyanis még nem sokat tudunk - nyilatkozta az Indexnek Forián Szabó Gergely, a Pioneer Investment befektetési igazgatója. Az is kérdés, hogy a parlamenti szavazásig mi marad majd a meghirdetett csomagból. A befektetők óvatosan kezelik az ígéreteket, hiszen sokszor láttunk már olyat, hogy válsághangulatban keményen nyilatkoznak a politikusok, amikor pedig elül a vihar, gyorsan elszáll a bátorságuk. A piac tudja, hogy a tényleges döntés nem az új kormány, hanem a képviselők kezében van, akik a közelmúltban már is többször is megrettentek a határozott cselekvéstől. A végrehajtással kapcsolatban is lesznek komoly kérdőjelek, hiszen Bajnainak legjobb esetben is csak szűk egy éve lesz a kormányzáshoz, ennyi idő alatt nehéz lenne nagyobb átalakításokat véghezvinni.

A piac önmagában, mint személyt, várhatóan jól fogadja Bajnai Gordont, még akkor is, ha külföldön az egy, maga módján sikeres stabilizációs csomagot végrehajtó Bokros Lajosnak vagy Surányi Györgynek vélhetően még nagyobb lett volna az elfogadottsága - mondta az Index kérdésére Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint Bajnai egy értelmes, energikus, a gazdasághoz értő ember, akinek jó a kommunikációs teljesítménye, és néha eddig is „kiszólt" a kormányból.

Ugyanakkor alapvetően itt nem a személy megítélése a kérdéses, hanem a kialakult helyzeté. Az egész rendszerrel van gond, amibe most belekerült Bajnai - fogalmazott. Gyurcsány, holott pártelnök volt, még a szocialistáktól sem kapott támogatást ahhoz, hogy elfogadtassa a csomagját, miért kapna akkor a kívülről jött Bajnai? - tette fel a kérdést Duronelly.

Ha mégis miniszterelnök lesz, Bajnainak rövid távon a forint árfolyamának stabilizálását kell elérnie. Ez, a bizalom visszaszerzésével, akkor valósulhat meg, ha a piac azt látja, hogy sikeresen teljesíti a középtávú gazdaságpolitikai tennivalókat, így az államadósság féken tudja tartani egy olyan környezetben, amit alacsony növekedési szint és magas reálkamatok jellemeznek. Hosszabb távon pedig olyan gazdaságpolitikát kell alkalmazni, ami növeli a potenciális növekedést, ehhez viszont a költségvetési megszorítás politikáján túlmutató eszközökre lesz szükség - mondta Duronelly.

Amit ma Bajnai Gordontól hallottunk, az egyszerre ad bizakodásra okot és szolgál rossz hírrel - értékeli az újdonsült kormányfőjelölt bemutatkozó beszédét Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Bajnai beszédének az a része, amivel a kemény, fájdalmas, de válságelhárító akciótervet sugallt - az Indexen ismertetett lépéssorozatra utalt - a miniszterelnök-jelölt, azt üzeni, a mögé felsorakozó szocialista párt - és SZDSZ - talán nem a túlélésre játszik, hajlandóak megtenni a húsba vágó intézkedéseket. A beszédben ugyanakkor benne van annak a beismerése is, hogy nagyobb a baj a gondoltnál a költségvetésben, ez pedig elbizonytalanítja a piacot - magyarázta Barcza. A piaci mozgások leképezték ezt a kettősséget, a forint euróval szembeni árfolyama kora reggel a 309-es szintet közelítette, azonban azonban kis megnyugvás jött, egy-két egységnyit visszakorrigált a hazai valuta kurzusa.

Ha a kormányzat megfogja az első pánikhullámot határozottságot, a kemény intézkedések melletti kiállását tükröző nyilatkozatokkal, mielőbbi tettekkel, és erre még rá is segít a jegybank a kamatemeléssel, akkor néhány hetes, egy-két hónapos időtávon még jól is kijöhetünk a mostani felfordulásból - véli az elemző. Barcza azt olvassa ki a Bajnai-nyilatkozatból és az elmúlt napok huzavonájából, hogy az újjáalakult kabinet a rövid távú stabilizációt hajtja végre, ám a hosszú távú intézkedéseket utódjára hagyja majd. Hiába is tenne le a Bajnai vezetésével felálló kormány egy többéves lépéssorozat-tervet az asztalra, a befektetők úgyis csak a soron következő parlamenti választásokig megtenni ígért lépéseket veszik figyelembe, a piac szemében mindegy, hogy ez a kabinet mit irányoz elő három év múlva, hiszen az már a legkésőbb 2010 tavaszán felálló új kormány hatókörébe tartozik.