Még el sem indult, máris gond van a 4+1 napos munkahelymegtartó programmal

2009.03.31. 06:34 Módosítva: 2009.03.31. 06:44
Még el sem indult a szociális tárca munkahelymegtartást célzó programja, de már problémák merültek fel a konstrukcióval kapcsolatban.

A társadalmi megújulás operatív program alfejezeteként működő pályázatok elméletileg április első hetében startolnak és 20 milliárd forintos keretet biztosítanának a mikro- és kisvállalkozások, 10 milliárd forintot pedig a közepes és nagyvállalatok számára. A konstrukció a 4+1 napos foglalkoztatást, illetve a munkaerő képzését kötné össze, az utóbbi költségeit pedig 80 százalékban fedezné.

A tervezet több eleme is előnytelen lehet a vállalkozások számára. A legnagyobb probléma az, hogy a gazdálkodó szervezeteknek legalább a támogatási időszak kétszereséig kell a programban részt vevő munkavállalókat (tovább)foglalkoztatniuk. A cégek többsége elzárkózik ez elől - mondta a Napi Gazdaságnak Lakos István, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke.

További gond, hogy a fennmaradó húszszázalékos önrészt a vállalkozások nem fedezhetnék szakképzési hozzájárulásukból, emellett a háromezer forintban maximált fajlagos óradíjat is ezerkétszáz forintra módosította a tárca. Így lehetetlen kisebb csoportokat indítani, mert nem jön ki a képzés ára, a drágább, komplex képzési formák pedig eleve kiesnek. Az általános gyakorlat szerint a vállalkozások a képzéssel járó adminisztrációt is a felnőttképző cégre hárítják, így előnyben részesülnek a tőkeerős, kiterjedt kapcsolati hálózattal rendelkező cégek - vélekedett Lakos.

A felnőttképző cégek ugyan érdeklődnek a lehetőségek iránt, de csak olyan konstrukciókban hajlandók részt venni, ahol a tananyagfejlesztésre, illetve a meglévő akkreditált program átvételére fordított befektetésük megtérül. A befektetés mértéke fejlesztés esetén 100-200 ezer forinttól több millió forintig terjedhet - tudta meg a Napi Kézdi Katalintól, a Rodin Management Service Kft. ügyvezető igazgatójától, aki hozzátette: új képzési program kialakításakor több piaci szereplő számára is értékesíthető tananyag összeállításában vagyunk érdekeltek. Lakos szerint a nyelvi és informatikai, valamint a kiegészítő képzésben utazó cégek számíthatnak dömpingre: az ilyen programok kialakítása jóval olcsóbb, mint másokéi, és minden vállalkozás számára megfelel.