Mol: szokatlan a kormány ellenében jönni

2009.04.01. 13:05 Módosítva: 2009.04.01. 13:29
A parlament külügyi bizottságában a Mol vezetői és az ellenzék is azzal vádolta a kormányt, hogy tétlenül nézte, vagy esetleg aktívan segítette, hogy egy orosz olajtársaság jelentős tulajdonrészt szerezzen a Mol-ban. Keller László pénzügyi államtitkár szerint a kormány semmit sem tudott, és semmit sem tehetett, És nem is biztos, hogy baj van.

Varró László, a Mol stratégiai igazgatója szerint olyan még nem történt, hogy egy kormány akarata ellenére külföldi cég ekkora részesedést vásároljon egy stratégai fontosságú vállalatban. „A gyakorlat azt mutatja, hogy egyetlen olyan tranzakció sem született az olaj- és gáziparban, ami nem bírta az érintett nemzeti kormányok támogatását" - fogalmazott a parlament külügyi bizottságának ülésén. A szakértő szerint ezt mutatja Európában is a Gazprom több korábbi kényszerű visszavonulása, így Spanyolországban a Repsol, Angilában a Centrica nevű gázszolgáltatót "védték meg a kormányok" a befolyásszerzéstől.

Hétfőn derült ki, hogy a Szurgutnyeftegaz nevű, gyanús tulajodnosi hátterű cég az osztrák OMV-től megvásárolta a Mol részvényeinek mintegy ötödét. A Fidesz szerint a magyar kormány orosz érdekeket szolgál.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint még orosz elemzők is csodálkoznak az ügyleten, mert olyan még nem fordult elő, hogy az orosz állam ilyen tranzakciók esetén ne tárgyalt volna az érintett kormányokkal.

Különösen furcsa a helyzet annak tekintetében, hogy március elején Gyurcsány Ferenc az orosz miniszterelnökkel és az osztrák kancellárral is találkozott. Banai Károly, Gyurcsány külpolitikai tanácsadója azonban azt állította, hogy a Molról egyik találkozón sem volt szó, a kormány semmit sem tudott.

Hernádi szerint lehet alapja annak a vélekedésnek, hogy az OMV kezdetektől az oroszoknak vásárolta és tartotta a Mol papírjait. Erre utalhat, hogy a piaci ár kétszereséért adták el a papírokat az oroszoknak, pont olyan áron, ahogy azt korábban megvásárolták.

A Mol vezetői és a fideszes Németh Zsolt is azt mondta, hogy a kormányok ha akarják, akkor meg tudják akadályozni az ilyen típusú felvásárlást, és több európai példát is felhoztak, amikor sikerült megakadályozni az orosz terjeszkedést az energiaiparban. A szocialista Keller László szerint azonban a kormánynak nincs eszköze a piac befolyásolására, és arról sem tudott semmit sem mondani, hogy bármire készülne a kormány. Ugyanakkor jelezte, hogy gondolkoznak azon, hogy lehet-e tenni bármit is.