Beindult az APEH végrehajtási hengere

2009.04.03. 06:55 Módosítva: 2009.04.03. 10:23
Jóval több végrehajtási ügyet indított az APEH az év első három hónapjában, de még nagyobb kedvvel inkasszált az adóhatóság.

Jelentősen nőtt az APEH által indított végrehajtási ügyek száma. Az első negyedben 169,8 ezer ügyet indított el az adóhatóság, tavaly ilyenkor viszont ugyanennyi idő alatt 144,4 ezret - derült ki az APEH sajtótájékoztatóján. A 169,8 ezer végrehajtási ügyből 148,9 ezer adó- és járuléktartozás behajtására irányult, 20,8 ezer pedig külső szervek megkeresése alapján indult. A növekedés javarészt annak köszönhető, hogy az adóhatóság idén nagyobb hangsúlyt helyez a végrehajtásokra - hangsúlyozta Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese.

A kibocsátott inkasszók összege az első három hónapban meghaladta az 525,8 milliárd forintot, szemben a tavalyi első három hónapos adattal, ami 414 milliárd forint volt. A jövedelemletiltások 16 milliárdról 17,8 milliárd forintra nőttek. Az ingó végrehajtások értéke viszont csökkent, az első három hónap adatait összehasonlítva: 8,4 milliárd forintról 7,2 milliárdra, az ingatlanoké pedig kismértékben, 2,4-ről 2,9 milliárd forintra nőtt.

A hatóság által kezelt hátralék értéke 22 százalékkal emelkedett idén március végéig a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Nem volt érzékelhető növekedés a fizetési kedvezmények kérésében sem. Az első három hónap összehasonlítása alapján volt ugyan olyan hónap, amikor az idén több kérelem érkezett, mint tavaly, ugyanakkor olyan is, amikor az idei kérelem volt kevesebb. Hasonlóképpen a késedelmek összegében sem látható szignifikáns növekedés. Az idén először a magánszemélyek százezer forint alatti adófizetési kötelezettség keletkezésekor kérhetnek részletfizetést: eddig 2800-an éltek ezzel a lehetőséggel, összesen 123 millió forint összegben. Ez a szám egyébként a május 20-ai bevallási határidővel minden bizonnyal jelentősen emelkedni fog.