Bioerőmű épül Kaposváron

2009.04.03. 16:13 Módosítva: 2009.04.03. 17:09
Az erőmű faipari hulladékot használ föl, 2012-ben kezdi meg működését, és Kaposvár távhőellátásának hatvan százalékát biztosítja. Így nem csak a távfűtés díja fog csökkenni húsz százalékkal, hanem nagymértékben a város gázalapú energiafüggősége is. Az új erőmű környezetterhelése jóval kisebb, mint a hagyományos erőműveké, füstmenetesen üzemel, a hátramaradó hamut pedig a termőtalaj minőségének javításához használják föl. Emellett a fás szárú növényekből energiát termelő erőmű részben villamos-energiával is ellátja a várost.

A nyolc milliárdos beruházásról szóló szerződést pénteken írta alá Szita Károly polgármester és Kele József, az ELMIB Zrt. vezérigazgatója. A bioerőmű részben kiváltja a gázalapú távhőszolgáltatást, 20 százalékkal csökkenve a távfűtés díját - mondta a polgármester a városházán ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

Csökkenti a függőséget

Szita Károly közölte, hogy a fő cél, hogy Kaposvár csökkentse a gázalapú energiafüggőségét, főként a lakosság egyharmadát érintő távfűtéses lakások esetében és az önkormányzat intézményeiben, valamint ösztönözze a gázfűtéses lakások tulajdonosait, hogy új fogyasztóként bekapcsolódjanak a távfűtés-hálózatba.

A polgármester szerint a helyi energiahordozókra épített ellátás hozhatja a legjobb megoldást. Erre példaként elmondta, hogy az idén 50 millió forintból elkészül egy vezeték, amely a kaposvári cukorgyárból biogázt szállít a jelenleg felújítás és korszerűsítés alatt álló városi fürdőbe, részben kiváltva ezzel a jelenlegi gázfelhasználást és csökkentve a költségeket.

Kele József a sajtótájékoztatón kiemelte, az ELMIB csoport egy Nyugat-Európa számos országában bevált, modern technológiájú, környezetbarát bioerőművet tervez Kaposvárra, amely elsősorban helyben beszerezhető faalapanyagot - erdészeti és faipari hulladékot, fűrészport, illetve a faipari felhasználásra egyébként alkalmatlan aprítékot - használ majd fel.

Nem szennyez

Mint arról beszámolt, a fás szárú anyagokra alapozó erőmű előnye más, hagyományos erőművekkel szemben az alacsonyabb környezetterhelés. A létesítmény gyakorlatilag füstmentesen üzemeltethető, miközben a hátramaradó hamu - megfelelő technika alkalmazásával - a termőtalaj minőségének javításához is felhasználható lesz.

A társaság a beruházáshoz szükséges területet az önkormányzattól vásárolta meg 382 millió forintért. A 35 megawattos kazánnal megépülő erőmű a tervek szerint 2012-ben kezdi meg a működését. Kele József a beruházás menetéről elmondta, hogy az idén beszerzik a szükséges hatósági engedélyeket, az építkezés pedig jövőre indul.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az ELMIB csoport egy magyar magántulajdonosi háttérrel rendelkező energetikai társaság. Konszolidált árbevétele 2008-ban - az előzetes adatok szerint - megközelítette a 21 milliárd forintot, ami az előző évinek több mint a két és félszerese. A társaság adózott eredménye - hasonló arányban emelkedve - megközelítette a másfél milliárd forintot. A csoport konszolidált saját tőkéje 8 milliárd forintra nőtt.