Már a kormány is 6 százalékos GDP-zuhanásra számít

2009.04.03. 13:35
Bajnai Gordon kormányfő-jelölt tervezett intézkedései már egy várható idei 5,5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak – mondták el az MTI-nek kormányzati források. Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a számot nem kívánta megerősíteni, de azt mondta: valóban szükség lesz a korábban tervezett 3,5 százalékos recessziónál nagyobb visszaeséssel számolni.

Az 5,5-6 százalékos idei recessziós feltevés a piaci konszenzushoz közelinek, annál talán kicsit pesszimistábbnak számít, bár az is igaz, az elmúlt hetekben egyre csak romlanak az elemzők, gazdaságkutató intézetek idei gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzései. Mindenesetre annyiban üdvözlendő a kormányzati becslés nagymértékű rontása, hogy nem egy optimista feltételezésre építi a formálódó új kabinet a kiadásoldali és adóoldali intézkedéseit, így kisebb eséllyel kell újra belenyúlni az éves gazdálkodásba. Nem volt ez elmondható február közepén, amikor is a kormány úgy jött ki 3-3,5 százalékos idei visszaesésre vonatkozó becslésével, majd erre alapozva dolgozta ki a látványosan elbukott Gyurcsány-csomagot, hogy azokban a napokban legalább két elemzőház is 4-5 százalék közötti recessziót valószínűsített.

Az államtitkár szerint az lenne a korrekt megoldás, ha az új kabinet az intézkedéseket követően megfontolná, hogy benyújtja a 2009-es költségvetés módosítását is. Ezt azzal indokolta, hogy célszerű lenne a lépéseket átvezetni a büdzsén.

Keller szerint a költségvetési törvény módosítására az államháztartási törvény szerint egyébként még nem lenne szükség. A szabályok szerint akkor kell a büdzsét módosítani, ha a három alrendszer – a költségvetés, a tb-alapok és az elkülönített pénzügyi alapok – együttes egyenlege nagyobb mértékben változik, mint az együttes kiadási összeg 2,5 százaléka. Ha ez a szám eléri az 5 százalékot, akkor kell pótköltségvetést benyújtani.

Az államtitkár emlékeztetett, a 2009-es költségvetési törvényben a három központi alrendszer hiányát érintő változásnak el kellene érnie a 346,9 milliárd forintot, ahhoz, hogy kötelező legyen a büdzsét módosítani; ha pedig ez a hiányváltozás meghaladná a 693,8 milliárd forintot akkor kellene pótköltségvetést benyújtani.

A hiánycél 2,6 százalékról 2,9 százalékra való módosítása 80 milliárd forintos eltérést jelentett, így a törvény szerint nem lenne szükség a költségvetés módosítására - közölte Keller László. Hozzátette: további gazdasági visszaesés 200 milliárd forintos bevételkiesést is jelenthet, de ezt a kiadások csökkentésével lehet ellensúlyozni.

Két hete Keller egészen mást mondott

Megjegyzendő: két héttel ezelőtt Keller László államtitkár volt az, aki a Pénzügyminisztérium normál havi sajtótájékoztatóján kioktatta a sajtót. Az államtitkár akkor külön hangsúlyozta, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy egyfajta verseny indult a gazdasági elemzők között atekintetben, hogy ki tud komorabb jövőképet felfesteni, ki tud még aggasztóbb tendenciákat kihangsúlyozni. Keller két hete elismerte, hogy az idei gazdasági teljesítményt illetően vannak kockázatok, mégis akkor nem tartotta, hogy elmozduljon a PM, illetve a kabinet a 3,3-3,5 százalékos visszaesést tartalmazó prognózisától. Nos, úgy tűnik, két hét alatt nagyot változott a világ még a kormányzat megítélésében is.

Keller a két héttel ezelőtti sajtótájékoztatón még mereven elutasította azt is, hogy az akkor ismert Gyurcsány-csomag intézkedéseit, azok költségvetési hatásait átvezessék a költségvetési törvényen. Az Index felvetette ezt a kérdést, de az államtitkár nem tartotta indokoltnak akkor, hogy nyoma legyen a költségvetési törvényen az átalakításnak. A jelek szerint azonban most az újabb csomag esetében, még ha az államháztartási törvény szerint nem is lenne kötelező átvezetni a lépéseket a költségvetési törvényen, mégis szerencsésnek tartaná ezt Keller László.