Tízmillióra bírságolták a K&H Bankot

2009.04.03. 10:52
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozatában felszólította K&H Bankot az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására, és tízmillió forint bírságot rótt ki a hitelintézetre. Az ügylet hátterében olyan CDO-papírok állnak, amelyeket a hitelválság egyik okának tartanak sokan.

A tőkepiaci törvény alapján kiszabható maximális bírság indoka, többek között, hogy a felügyeleti vizsgálat a banknál több olyan, összefüggő hiányosságot tárt fel, amelyek nagyszámú befektető részére téves következtetések levonására adhattak lehetőséget a szerződéskötéskor, illetve a futamidő alatt.

Mi az a CDO?

Az ilyen típusú terméknél különböző hitelformákat gyűjtenek össze és öntenek bele egyetlen alapba: a befektetők ennek kockázatán illetve nyereségén osztoznak. Ezen  értékpapírosított hiteleket a válság tette ismertté: sokan, elsősorban az USA-ban ugyanis hitelekből vásároltak ilyet, a törlesztés költségeinél magasabb hozam reményében.

A felügyelet befektetői jelzések nyomán CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) struktúrált kötvények értékesítése kapcsán vizsgálta meg: a bank az értékpapírok esetében a szerződéskötést megelőzően, s a befektetések időtartama alatt megfelelően eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségeinek.

A bank belga anyavállalatától átvett CDO termékeket értékesített, s maga is bocsátott ki olyan kötvényeket, amelyek kifizetései a cégcsoport korábbi kibocsátású CDO kötvényeitől függtek. A KBC-csoport a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, ám egy hitelminősítő intézet leminősítését követően a bank ezt egyoldalúan – a szerződéskötést megelőző feltételektől eltérően és előzetes értesítés nélkül – megszüntette.

A PSZÁF szerint ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt. A bank korábbi ügyféltájékoztatása szerint a kötvények "állampapírszintű kockázattal" fizetnek "azoknál magasabb kamatot". Ez félrevezető volt, mivel a bank nem jelezte az ügyfelek felé: az azonos kockázat alatt a független hitelminősítő szervezetek módszertanai szerinti megegyező kockázati besorolását ért.

Több befektető 10 éves CDO befektetést kívánt megvásárolni, és később szembesült azzal: befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet. Nem volt biztosított, hogy a vizsgált CDO kötvények lejárata valóban az ügyfeleknek eredetileg meghirdetett 10 év.

2008. március 27-én egy hitelminősítő intézet leminősítési figyelendő listára helyezte a KBC-csoport által kibocsátott egyes CDO kötvényeket, amelyről a bank nem jelentetett meg hivatalos tájékoztatást. A hitelminősítő lépése azonban lényeges jelzést nyújtott volna a befektetők részére. Ennek hiányában a bank nem teljesítette megfelelően tájékoztatási kötelezettségét az ügyfelekkel fennálló privátbanki szolgáltatása során.