MNB: Tőkebevonásra kényszerülhetnek egyes bankok

2009.04.06. 15:35
A magyar pénzügyi rendszernek 2009-ben egyrészt a gazdasági visszaesés negatív hatásaival, másrészt a befektetői bizalom világszerte tapasztalható megrendülésével kell szembenéznie. A bankrendszer egésze bőven képes lehet a tőkemegfelelési előírás idén év végi teljesítésére, ám egyes bankoknál szükség lehet tőkebevonásra a jobb a sokktűrő képesség érdekében - állapítja meg ma közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.

A jelentés szerint a magyar pénzügyi stabilitás szempontjából kiemelt kockázat a gazdaság vártnál nagyobb visszaesése, amit egyúttal a vállalati hitelezést támogató eszközök mérsékelhetnek. A bankok likviditási és szolvencia kockázatai emelkednek a recessziós gazdasági környezetben, de a hazai hatóságok beavatkozása és az anyabankok elkötelezettsége csökkentették a likviditási kockázatokat - állapítják meg az MNB szakértői.

A vártnál kedvezőtlenebb külső vagy belső környezeti feltételek esetén a hazai gazdasági aktivitás nagyobb és tartósabb mértékben csökkenhet. A gazdasági visszaesés miatt a vállalati hitelezés az alappálya mentén is csökken, ezt két folyamat tovább erősítheti.

Egyfelől az emelkedő hitelkockázatok miatt a bankok a vállalatok finanszírozási költségeit megnövelhetik, ami a hitelkereslet további visszaeséséhez vezethet. Másfelől a kockázatvállalási hajlandóság további csökkenése miatt a bankok - elsősorban vállalati - hitelkínálata is a vártnál jobban szűkülhet.

A hazai bankrendszer a romló pénzpiaci és kedvezőtlen gazdasági környezet miatt Ilyen a jegybank hathónapos devizaswap eszköze, a bankok forráshoz jutását segítő állami kölcsönnyújtás, illetve az államilag támogatott kis- és középvállalati hitelek. Az első két eszköz igénybevételének egyik feltétele a vállalati hitelezés fenntartása. növekvő likviditási és szolvencia kockázattal szembesül.

A bankrendszer a nemzetközi befektetők erősödő kockázatkerülése miatt a pénzpiacról csak a korábbiaknál magasabb költségek és rövidebb futamidő mellett képes fennálló adósságát megújítani. Eközben a gazdasági visszaesés és a leértékelődött forintárfolyam növeli a főként devizában eladósodott háztartások adósságterheit, ezért romlik a bankrendszer és az azzal szoros kapcsolatban álló lízingcégek hitelportfoliójának minősége. A háztartási devizahitelek mellett a vállalati ingatlanprojekt hitelek minőségének várható romlása érdemel kiemelt figyelmet.

A gazdaság visszaeséséből eredő veszteségek fedezésére a bankrendszernek megfelelő pénzügyi tartalékokkal kell rendelkeznie. A rendszerszintű tőkemegfelelési mutató 2008 végén 11 százalék volt, ami a szabályozói minimumot jelentősen meghaladja.

A gazdasági visszaesés és a gyengébb forintárfolyam a hitelezést lassítja, és a portfolió minőségét rontja. Ez a jövedelmezőség nagymértékű és a tőkemegfelelés mérsékelt csökkenését okozza 2009-ben - vetítik előre az MNB szakértői. Az előrejelzésük szerint a makrogazdasági alappálya mellett a 2009-es év végi bankrendszeri szintű tőkemegfelelés így is 10 százalék fölött maradhat.

A vártnál kedvezőtlenebb gazdasági környezet hatásainak kivédését segítheti a - főleg a szabályozói minimumhoz közel álló tőkemegfelelésű - bankok tőkehelyzetének megerősítése. Ennek érdekében indokolt a bankok 2008-as és 2009-es eredményének tőkét növelő visszaforgatása - olvasható a jelentés összefoglalójában.

A pénzügyi helyzet megerősítésének másik forrása a tulajdonosok vagy befektetők általi tőkeemelés. Ezt elősegítheti, hogy a tavalyi évben számos, a régióban jelenlévő európai bankcsoport megerősítette tőkehelyzetét, ami hozzájárulhat a feltörekvő országokban működő leányvállalataik tőkehelyzetének javításához. Végül a tőkebázis megerősítését szolgálhatja a hazai hatóságok banktámogató csomagjának részét képező állami tőkeemelés lehetősége is - emlékeztetnek a jegybank szakértői.