Tovább zuhant a magyar ipar teljesítménye

2009.04.07. 10:35 Módosítva: 2009.04.07. 10:51
Ez lehetett a rendszerváltás óta a legnagyobb éves szintű visszaesés a termelés volumenében: a februári 25,4 százalékos mínusz alulmúlta az elemzői várakozásokat, emiatt is gyengülhet a forint.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 februárjában 28,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,4 százalékkal visszaesett. A termelés volumene az év első két hónapjában 26,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 4,1 százalékkal csökkent - tette közzé a februári előzetes adatokat a KSH. A statisztikai hivatal a végleges adatot, illetve annak összetevőit csak április 15-én közli. (Januárban 21 százalékos volt a visszaesés.)

A Citibank gyors kommentárja emlékeztet: bár az adat saját várakozásuktól alig marad el, a piaci konszenzusnál (-20,8 százalék) lényegesen gyengébb.

Ez utóbbi tényező magyarázhatja, hogy a forint több egységet gyengült reggel óta az euróval szemben, a kilenc órakor jellemző 295,20 forintos árnál már három forinttal kerül többe egy euró 11 óra előtt nem sokkal.

A Citibank elsősorban a gyengébb exportot sejti a visszaesés mögött. A KSH szakértője a Reuters-nek jelezte, hogy ez lehetett a rendszerváltás óta a legnagyobb éves szintű visszaesés a termelés volumenében és leginkább a minden szektort csaknem azonos mértékben sújtó igen gyenge exportkereslettel (pl. autóipar) függ össze a gyászos teljesítmény. Emellett a belső ipari kereslet is jelentősen esett jelzése szerint, mérsékelt visszaesés csak az élelmiszeriparban, illetve az energiatermelésben mutatkozott.

A Citi szerint ugyanakkor a belső kereslet visszesése valószínűleg csak egyszámjegyű lesz.