Senkinek nem kell az ingatlanlízing

2009.04.07. 09:38 Módosítva: 2009.04.07. 10:08
Az ingatlanlízing piac csaknem 40 százalékos visszaesése után idén további csökkenés várható. Ebben a piaci környezetben a kis- és középvállalkozások finanszírozhatatlanná válnak; egyedüli forráshoz jutási lehetőségük a visszlizing lenne, amit a jelenlegi szabályozás miatt nem tudnak igénybe venni.

Az ingatlanlízing-piacon 38 százalékos visszaesés volt a tavalyi utolsó negyedévben, bár éves szinten még 2 százalékos volt a növekedés. Ez a bővülés azonban elenyésző ahhoz képest, hogy a tavalyi első félévben még 45 százalékkal, 2007-ben, egész évben 50 százalékkal nőtt a piac – közölte a lízingszövetség.

Szenvednek az ingatlanlízingesek

Hasonló tendencia volt megfigyelhető a megkötött ingatlanlízing szerződések számában is: éves szinten 11, az utolsó negyedéveket összehasonlítva pedig 32 százalékos volt a visszaesés – közölte Gazsi Júlia, a lízingszövetség ingatlanos bizottságának elnöke.

A szakmai szervezet szerint idén további csökkenés várható. Gazsi átlagosan 20 százalékos piacszűküléssel számol az új ingatlanok értékesítésénél. Ebből az az ingatlanok forgalmi értékének csökkenése mintegy 10, míg a hitelezési feltételek szigorodása további 5-10 százalékos apadást okoz. Gazsi szerint eközben az elvárt önerő további növekedésére lehet számítani.

A kis-és középvállalatok nagy része a klasszikus banki termékekkel gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válik, az egyedüli megoldást az ingatlan visszlízing jelentheti számukra. A kkv-k 60 százaléka ugyanis saját tulajdonú ingatlanban működik, jelen gazdasági körülmények között ez az egyetlen forrásbevonáshoz használható fedezetük.

Dupla illeték sújt

A visszlízinget azonban a jelenlegi, dupla illetékfizetési szabályozás miatt elenyésző számban tudják csak igénybe venni. Ha egy vállalkozás a tulajdonában lévő ingatlanra lízingszerződést köt, először akkor kell illetéket fizetnie, amikor az ingatlan a tulajdonába kerül, másodszor pedig a futamidő végén, amikor ismét az ügyfél válik tulajdonossá.

A dupla illetékfizetési kötelezettség megszüntetése három év alatt éves szinten 150-170 milliárd forint pótlólagos forrásbevonást tenne lehetővé a kkv-szektorban. Ráadásul ez 4-4,5 milliárd forint közvetlen költségvetési bevételt eredményezne a lízingcégek által külön fizetendő 2 százalékos vagyonszerzési illetékből - érvel az illetékterhek csökkentéséért Gazsi Júlia.