Félmilliárdos adócsalással buktak ingatlanosok

2009.04.08. 15:39 Módosítva: 2009.04.08. 15:51
Nagy összegű ingatlanberuházási csalást, több szereplőből álló értékesítési láncolatot, az érintett társaságok között személyi összefonódásokat derítettek fel az APEH revizorai. Az adóhivatal közleménye szerint mesterségesen felhajtott árakkal és fiktív számlákkal 300 millió forintot akartak jogosulatlanul visszaigényelni.

Az APEH áfaellenőrzéssel foglakozó munkatársai az elmúlt időszakban egy majdnem kétmilliárd forintos ingatlanügylet alapján visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalás előtti ellenőrzését végezték – olvasható az adóhivatal közleményében. Az ügyletben résztvevőknél kapcsolódó vizsgálatot tartottak, amelynek során nagy összegű ingatlan-beruházási csalást, egy több szereplőből álló értékesítési láncolatot, az érintett társaságok között pedig személyi összefonódásokat derítettek fel.

A revízió a láncolat végső tagjánál 530 millió forint adókülönbözetet, ebből több mint 300 millió forint jogosulatlan visszaigénylést állapított meg, melynek alapján 150 millió forint bírságot szabott ki az APEH.

Az ügyletekben érintett azonos tulajdonosi körhöz tartozó, több esetben azonos telephellyel rendelkező, szervezetten működő társaságok az egymást követő értékesítések során az ingatlanok értékét irreális mértékben megnövelték, így több társaságnál is nagy összegű visszaigényelhető adó keletkezett.

A láncolat eladói pozícióban lévő tagjai fizetendő adójukat jelentős összegű – jellemzően építőipari tevékenységekről kiállított – fiktív számlákkal akarták csökkenteni.

Az ügyletek lebonyolításához jelentős tőkére volt szükség, melyet a vizsgálat megállapításai szerint egy külföldön bejegyzett társaság, illetve a társaság mögött álló, a személyi összefonódásban érintett magánszemély biztosított. A pénz eredete és végső célállomása is azonos volt.

Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett, valamint magánokirat-hamisítás vétség gyanúja miatt tesz feljelentést a Vám-és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalához.