A válság minden marketingakciónál hatékonyabb volt a tőzsdézés népszerűsítésében

2009.04.09. 06:51
Egy év alatt 30-40 százalékkal nőtt a hazai tőzsdéző réteg, ennyi új számla nyílt a válság alatt. Hamarosan új, lengyel brókercég szerez kereskedési jogot a BÉT-en.

A forgalom csökkenésére reagálva a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) költségcsökkentő intézkedéseket hozott és új termékek bevezetésén dolgozik. Ugyanakkor csak abszolút értékben csökkent a forgalom, ugyanis az új belépőknek köszönhetően a kötésszám decemberben rekordot döntött. Úgy tűnik, a válság minden marketingakciónál hatékonyabb volt a tőzsdézés népszerűsítésében: egy év alatt 30-40 százalékkal nőtt a hazai retail (vagyis magán-) ügyfelek száma.

A tőzsde vezetése ezt komoly pozitívumként értékeli, miként azt is, hogy a hatalmas árfolyamzuhanások ellenére a válság alatt mindeddig egy brókercégnél sem történt késedelmes teljesítés. A BÉT májustól nullára csökkenti a szekciótaggá válás belépési díját, ezzel szeretnék vonzóbbá tenni a brókercégek számára a budapesti kereskedést. Több brókercég is érdeklődik a kereskedési jog megszerzése iránt, közülük egy lengyel társaság megjelenése a napokban várható - mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón Mohai György, a BÉT vezérigazgatója.

A bécsi tőzsde vezette tőzsdeszövetség négy tagja rendszeresen konzultál az együttműködés kereteiről és a Xetra kereskedési rendszer bevezetéséről. A bevezetés időpontját ősszel jelentik be - mondta a vezérigazgató.

A BÉT által készített összehasonlító elemzés szerint jelenleg Budapesten a legalacsonyabbak a tőzsdei kereskedés költségei - Bécsben két és félszer, Prágában csaknem ötször magasabbak a díjak -, s a társaság meggyőződése szerint a kedvező díjstruktúra az új rendszer bevezetése után sem fog változni. A banki finanszírozás akadozása miatt egyre több - főleg kis és közepes - cég érdeklődik a tőzsdei bevezetés iránt, de konkrét új bevezetésről még korai beszélni - mondta Mohai.

A tpt. januárban életbe lépett módosítása szerint pénzügyminisztériumi rendelet szabályozná a tőzsdei átvezetés feltételeit. Ez a rendelet még nem készült el, ezért a BÉT az eddig is érvényes kivezetési szabályokat tartja irányadónak, vagyis a kivezetést tőzsdei ajánlatnak kell megelőznie.