Januártól a félreértés a fogyasztónak kedvez

2009.04.10. 07:30

Kiterjeszti a fogyasztó fogalmát az új törvény: míg jelenleg csak a magánszemélyek számítanak polgárjogi értelemben fogyasztónak, jövőre a mikro- és kisvállalkozások, de akár a szövetkezetek is annak minősülnek, ha nem egyenlő erejű felekkel kötnek megállapodást. Praktikusan a multinacionális vállalkozásokkal és nagy megbízókkal szemben jelenthet ez segítséget a kicsiknek, akik jelenleg egyedül arra hivatkozhatnak egy-egy számukra hátrányos szerződési ajánlat esetében, hogy a partnerük visszaél erőfölényével. Ezt azonban a rugalmas szabályok miatt körülményes érvényre juttatni.

Az új rendszer azonban a nem egyenlő felek közti szerződéseket lényegében úgy értelmezi, ahogyan a fogyasztók az általános szerződési feltételek szerint szerződnek. Kérdés persze, hogy az adott vállalkozás az új szabályok alapján hajlandó lesz-e fellépni a vele szerződésben lévő megrendelővel, hiszen bármilyen jogosítványa legyen is a partnerral szemben, könnyen lehet, hogy a pereskedés révén végül elesik a jövőbeli megrendelésektől.

A fogyasztókra vonatkozó általános szerződési feltételek esetében is lesznek változtatások, amelyek a fogyasztók érdekeit veszik alapul. Ezek szerint ha a - tipikusan - szolgáltató egyoldalúan módosítja szerződési feltételeit, akkor csak bizonyos esetekben hivatkozhat arra, hogy a fogyasztó ráutaló magatartása miatt automatikusan meghosszabbítja a szerződést. Ha az általános szerződési feltételekben például jelentősen megemelik a szolgáltatások árát, a szerződés semmi esetre sem hosszabbítható meg a ráutaló magatartásra hivatkozva. Ennek részleteit persze a gyakorlat határozza majd meg.

Emellett amennyiben a szerződési feltételek félreérthetőek, azokat minden esetben úgy kell értelmezni, hogy az a fogyasztók számára kedvező legyen. Az általános szerződési feltételeket a társaságoknak továbbra is nyilvánosságra kell hozniuk a honlapjukon, ám azt a jövőben nem rejthetik el, hanem a címlapon kell elérhetővé tenniük. A fogyasztóvédelemmel kapcsolatos általános módosítás szerint megszűnik a jelenlegi, kusza szabályozás a szavatossági időnél. Így a szavatosság elévülési ideje egységesen három év lesz, az egy és két év garancia és két és egy év jótállás helyett. A kisebb értékű termékek esetében nem három év lenne a szavatosság, de a mostani fél év helyett egy évig tartana. A használt termékeknél megállapítható lesz rövidebb idő, az ingatlanoknál viszont öt év lenne az általános szavatossági idő.