A jegybank vezetői lemondtak fizetésük tizedéről

2009.04.14. 11:52 Módosítva: 2009.04.14. 11:58
Idén a gazdasági válságra tekintettel nincs általános béremelés a jegybankban, továbbá Simor András elnök és két alelnöke nettó fizetésének 10 százalékát alapítványi célokra áldozza – ez derül ki az MNB közleményéből, amely a jegybank elnökének, alelnökeinek és a monetáris tanács tagjainak jövedelmére vonatkozó újságírói kérdésre született.

A Magyar Nemzeti Bank mindenkori elnökének, alelnökeinek, és a monetáris tanács tagjainak díjazását az MNB-ről szóló törvény határozza meg, amelyet a parlament 2001. június 19-én, 163 igen (Fidesz, FKGP, MDF, független képviselők), 83 nem (MSZP, MIÉP) szavazati aránnyal, 18 tartózkodás (SZDSZ, független képviselők) mellett fogadott el – írja a jegybank.

Az MNB vezetése a gazdasági válságra tekintettel úgy döntött, hogy a jegybankban idén általános béremelésre nem kerül sor.

Mivel az elnök és az alelnökök keresetének növekedését a jegybanktörvény szabályozza, ezért Simor András jegybankelnök, Király Júlia alelnök és Karvalits Ferenc alelnök úgy döntöttek, hogy 2009. januárjától havi nettó jövedelmük egytizedéről lemondanak és azt az Alapítvány a Közjóért számára ajánlják fel. Az Alapítvány a Közjóért szociális és humanitárius, illetve kulturális támogatásokat nyújt. Az Alapítvány a Közjóért kuratóriumának elnöke Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese.