Elsősorban a belföldi hitelekre támaszkodnak a kkv-k

2009.04.15. 14:35 Módosítva: 2009.04.15. 15:32
A kkv-k által választott finanszírozási források közül továbbra is a belföldi banki hitel a legjelentősebb – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás banki szolgáltatásokra vonatkozó legfrissebb, 2009. első negyedéves eredményéből. Ezt követi a pályázatokon keresztül elérhető támogatások, illetve a szervezeti tagságon belüli kölcsönök elérhetősége. Az elmúlt hónapokban számos olyan banki hitelkonstrukció vált elérhetővé a piacon, amely EU-s források bevonásával a piaci hiteleknél kedvezőbb feltéteket biztosít a vállalkozások számára.

A mikro-, kis- és középvállalkozások körében március 5. és 16. között végzett GfK-kutatás eredményei alapján a finanszírozási források közül továbbra is a belföldi banki hitel a legjelentősebb. Bár az elmúlt hónapokban egyértelműen nehezebb lett a kkv-k szerint a hitelhez jutás, 43 százalékuk tervezi banki hitel igénylését az elkövetkezendő egy évben. Míg 2004-ben - a K&H kkv bizalmi index kutatás kezdetén - a kkv-k elsősorban a tagi kölcsönöket részesítették előnyben (50 százalék), ma már ez a lehetőség a harmadik helyre szorult – a megkérdezettek 32 százaléka számol ilyen forrás igénybevételével. A banki hiteleket követően a pályázati források szerepelnek a második helyen finanszírozási lehetőségként – a cégek mintegy 40 százaléka számol ilyen forrás bevonásával. Ezeken túlmenően a vissza nem térítendő támogatások és a támogatott hitelek igénybevételét, valamint a belföldi befektetőket jelölték meg a vállalkozások legnagyobb számban.

A mezőgazdasági kkv-k támaszkodnak leginkább a hitelre

Jelentős eltérések vannak az egyes ágazati szektorok finanszírozási szokásai között. Míg a mezőgazdasági cégek 73 százaléka számol banki hitel felvételével, addig ez az ipari vállalkozások 46 százalékára, a kereskedelmi cégek 43 százalékára, de a szolgáltató cégek csupán 37 százalékára jellemző. A vállalkozások mérete szerint is különbség figyelhető meg – a középvállalkozások többsége (59 százalék), a kisvállalkozások fele (51 százalék), de a mikrovállalkozások csupán harmada (35 százalék) számol egy éven belül banki hitelfelvétellel.

Kedvezőbb hitelek EU-s források  bevonásával

A mikro-, kis- és középvállalkozások hitelfelvételi igényeinek kielégítése érdekében az elmúlt hónapokban számos olyan banki hitelkonstrukció vált elérhetővé a piacon, amely EU-s források bevonásával a piaci hiteleknél kedvezőbb feltéteket biztosít a vállalkozások számára. Ezek közé tartozik az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram, azÚj Magyarország Kkv Hitelprogram, az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitel és az Új Magyarország Mikrohitel is. A vállalkozói hitel- és garanciaprogramok segítségével kedvező kamatozású és árfolyamkockázat nélküli forint hitelek igényelhetőek.