Német vezér kerülhet a Malév élére

2009.04.15. 07:42 Módosítva: 2009.04.15. 10:30
A légitársaság orosz tulajdonosa, a Vnyesekonombank a német Martin Gausst ültetné a főnöki székbe, de némi esélye a jelenlegi megbízott vezérigazgatónak, Fehérváry Gézának is van.

Új vezérigazgatót nevez ki ma a Malév élére a cég igazgatósága. A Napi értesülései szerint a nemzeti légitársaság vezető testülete elé hat név kerül - közülük Fehérváry Géza megbízott vezérigazgató és Martin Gauss a legesélyesebb, de a Napi forrásai szerint utóbbi lehet a befutó. Fejérváry mellett a Malévnál eltöltött több évtizedes múltja szól, míg Gaussra nemzetközi elismertsége és több jelentős légitársaságnál betöltött vezetői posztja miatt eshet a választás.

A német szakember többek közt a Cirrus Airlines és a Deutsche BA első számú vezetője volt, s az elmúlt hónapokat már a Malévnál töltötte. Úgy tudjuk, hogy a Malév orosz tulajdonosa, a Vnyesekonombank Gauss kinevezését szorgalmazza.

A mai igazgatósági ülésen tárgyalják a légitársaság üzleti stratégiáját és üzleti tervét is, középpontba állítva a gazdasági válság okozta visszaesést. A Napi úgy tudja, hogy a Malév - a világ többi légitársaságához hasonlóan - az év első három hónapjában csökkenő utaslétszámot regisztrált, és a nyári foglalások sem adnak okot optimizmusra.

A vállalat közelmúltban végrehajtott feltőkésítése enyhítette ugyan a fizetési gondokat, de további költségcsökkentő intézkedésekre van szükség. Ennek részeként sikerült eladni a társaság két Bombardier CRJ 200 típusú gépét egy szaúd-arábiai olajcégnek, így a korábban négy tagból álló CRJ-flottában csak egyetlen gép maradt. Az eladott repülők helyettesítésére még tavaly ősszel négy turbópropelleres Bombardier Q400-ast rendeltek, amelyek közül egy már a Malév színeiben közlekedik, a többiek pedig hamarosan megérkeznek. Nem sikerült ugyanakkor értékesíteni a hosszú távú repülésekhez használt Boeing 767-200-ast, amely így a ferihegyi hangárban várja sorsának alakulását.