Hazai kezekben a tőzsdei forgalom fele

2009.04.16. 07:31
Nem szabad lebecsülni az új tőzsdézőket, nekik köszönhető, hogy a BÉT napi forgalmának már-már felét a hazai befektetők kötései teszik ki. Az elmúlt egy évben számlát nyitók ugyanis aktívan kereskednek, nem szeppentek meg a világgazdasági válságtól.

Nem tapasztalnak tömeges kiszállási hullámot a brókerek a kisbefektetők részéről, annak ellenére, hogy korábban többségük úgy gondolta, az ősszel a piacra lépett új szereplők alig várják, hogy nullszaldóval kiszállhassanak részvényeikből. Tavaly október-november folyamán rengeteg új szereplő jelent meg a tőzsdén, s vásárolt az akkor hihetetlenül olcsónak tartott részvényekből, döntően OTP-ből, 2300-4400 forint közötti árakon.

Ezeknek a pozícióknak egy része a napokban már nullszaldós lett, ám a kisbefektetők nem sietnek a kiszállással. Noha van, aki realizál, ugyanúgy jellemző magatartásnak számít, hogy a meggyőző áremelkedést látva rávesznek korábbi pozíciójukra.

Az egyik jelentős hazai ügyfélkörrel rendelkező brókercég üzletkötője szerint nem mozdulnak az új belépők. "Ha 1230-on nem csapták ki, akkor most már nem is fogják" - mondta. Aki tudott, az inkább rávett a kedvező árat kihasználva, vagy most vesz rá. Ha viszont 1300 körül nem volt tömeges kiszállás, akkor most sem reális, és nem is tapasztalható ilyen - mondta el tapasztalatait a bróker.

Egy másik üzletkötő viszont arról számolt be, cégüknél próbálják a jelentős áremelkedés után a pozíciók csökkentésére ösztökélni a befektetőket. A tőzsdézésben egyébként tapasztalatlan szereplők ezt általában meg is fogadják, és adogatnak, de csak módjával, nem agresszívan. Mivel nagy lendület van az OTP-ben és senki nem tudja, meddig mehet föl ebben a körben, érthető a fokozatosság. Viszont már elég sokat emelkedett az 1232 forintos mélypont óta, vagyis csökkenteni érdemes, és ezt is tervezik az ügyfelek.

Az egyik legnépszerűbb online-kereskedési rendszerrel rendelkező brókercégnél azt tapasztalják, hogy az elmúlt egy évben számlát nyitó ügyfelek egyáltalán nem passzív, "vedd meg és tartsd" befektetési stratégiát követnek, sokkal inkább játékosoknak tekinthetők. Nagyon aktívak a napon belüli üzletelésben is, nekik köszönhető, hogy míg korábban a BÉT napi részvényforgalma 80 százalékát külföldiek adták, mára már egyes napokon a hazai szereplők részaránya eléri az ötven százalékot. Persze ehhez az is kellett, hogy jelentősen csökkenjen a külföldiek forgalma. Mivel a magyar piacot a legtöbb nagy külföldi elemző cég alulsúlyozza, a brókercégeknél jelentősen visszaesett a külföld megbízások volumene.