Magára maradt a sztrájkkal a VDSZSZ

2009.04.16. 15:52 Módosítva: 2009.04.16. 16:17
Eddig csak a Gaskó István vezette szakszervezet vállalati szervezetei csatlakoztak az április 30-i megmozduláshoz, más nem. A Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezet szerint is túl sok még a feltételezés a majdani kormányprogramról, de ha látják majd a vasutasokat sújtó konkrét intézkedéseket, akkor lépni fognak.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) egyelőre nem látja indokoltnak a VDSZSZ által április 30-ra meghirdetett tiltakozást. Nem tudják ugyanis, mi ellen kellene tiltakozni. Most még nem ismerünk semmi konkrétumot, miközben a szaktárcánál folyó tárgyalások biztatóak. Épp ma volt egy egyeztetés, amin az államtitkár azt mondta, nem tervezik a vasúti közlekedés költségeinek megvonását – reagált a VDSZSZVDSZSZ sztrájkfelhívására a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Kiss László az Index kérdésére elmondta: ha nyilvánosságra kerülnek olyan tervek, amelyek sértik a vasutasság érdekeit, akkor az összes vasutas szakszervezetet megkeresik egy közös tiltakozás érdekében. Arról viszont most nincs szó, hogy csatlakoznának a VDSZSZ kezdeményezéséhez. A Gaskó István vezette szakszervezet együttműködési szándékát egyébként is komolytalannak tartja Kiss, mondván: a VDSZSZ kedden már azt megelőzően bejelentette a tiltakozást, hogy lejárt volna az a határidő, amit arra adott a MOSZ-nak, hogy döntse el: csatlakozik-e ahhoz.

Nincs még végleges döntés, de egyelőre úgy néz ki, hogy a Vasutasok Szakszervezete sem csatlakozik a sztrájkhoz. Az Indexnek Karácsony Szilárd, a VSZ alelnöke azt mondta: a végleges döntés, illetve annak időpontja attól is függ, hogyan kapják meg majd a végleges kormányprogramról szóló információkat, és mi áll majd a csomagban. A VDSZSZ felhívása egyelőre túl sok feltevésre épül, mondta a szakszervezeti vezető.

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a VDSZSZ ismét egyedül fog sztrájkolni április 30-án. A két napja meghirdetett tiltakozáshoz csak a MÁV-érdekeltségű vállalatoknál működő VDSZSZ-szervezetek csatlakoztak. Gelencsér László, a MÁV-Gépészeti Zrt.-nél működő VDSZSZ ügyvivője elmondta: országos választmányuk egyetértett az április 30-ra hirdetett sztrájk követeléseivel és az aktív részvételre szólítja fel a munkavállalókat. Mózes Tibor, a MÁV-Cargo Zrt. VDSZSZ társasági szervezete ügyvivője elmondta: beláthatatlan következménye lehet a tervezett megszorító intézkedéseknek, ezért részt vesznek a sztrájkban.

Gaskó István VDSZSZ-elnök csütörtökön elmondta, hogy a miniszterelnökhöz fordultak, jelöljön ki tárgyalódelegációt. Erre a kormányfőnek 5 nap áll rendelkezésre, és a sztrájk előtt 7 napon át kell tárgyalni.