Német vezére lett a Malévnak

2009.04.16. 10:53 Módosítva: 2009.04.16. 15:26
A Malév igazgatóságának ülésén eldőlt, hogy hétfőtől Martin Gauss a nemzeti légitársaság új vezérigazgatója. Gauss kinvezését a légitársaság formálisan kisebbségi, de az érdemi döntéseket meghozó új tulajdonosa, az orosz VEB bank szorgalmazta.

Martin Gauss lesz hétfőtől a Malév vezérigazgatója – erősítették meg az Index kérdésére a nemzeti légitársaságnál a személyi döntés hírét. A német cégvezető, akinek a kinevezéséről a társasága igazgatósága szerdán döntött, hétfőtől irányítja a Malévot.

Gauss 2004 és 2007 között a Deutsche BA nevú légitársaság cégvezetője volt, majd a Cirrus Airline élén állt, az 1968-as születésű német üzletember 2002 óta dolgozik a légiközlekedési iparban. Az elmúlt hónapokat már a Malévnál töltötte, az előző vezérigazgató, Leonov Péter mellett ismerkedett a társasággal.

A Napi Gazdaság korábbi információi szerint Gauss kinevezését elsősorban a Malév részvényeinek 99,95 százalékát birtokló AirBridge Zrt. új, formálisan kisebbségi, 49 százalékos - de a lényegi döntések meghozatalára jogosult - tulajdonosa, a Vnyeszekonobank szorgalmazta.

A Malévnál az Index kérdésére annyit közölte: Gauss kinevezéséről valóban döntött szerdán az igazgatóság, ám azt a cég egyelőre nem kívánja kommunikálni. Korábban már orosz lapok is valószínűsítették, hogy Gauss kerül a nemzeti légitársaság élére.

A Malév délután közleményt adott ki, amelyben közölte: a német szakember mintegy húszéves tapasztalattal rendelkezik a légiközlekedés területén. Kinevezését követően Fehérváry Géza eddigi megbízott cégvezér a továbbiakban ismét üzemeltetési vezérigazgató-helyettesként vesz részt a vállalat irányításában.

A kinevezését követően Gauss közölte: "új irányra van szükségünk ahhoz, hogy a Malévet keresztül tudjuk navigálni a jelenlegi piaci krízisen, és hogy fel lehessen készíteni a légitársaságot a jövő kihívásaira. Ilyen helyzeten már többször vezettem át sikerrel más légitársaságokat. Ahhoz, hogy ez most is sikerüljön jelentős átalakításra és fordulatra van szükség".

Martin Gauss 1992-ben B737-es pilótaként kezdte légiközlekedési karrierjét a British Airways leányvállalatánál, a Deutsche BA légitársaságnál, és már 1995-től szerepet vállalat a légitársaság menedzsmentjében. A DBA 2003-ban az Intro Csoport tulajdonába került, a következő évtől Gauss a DBA igazgatójaként dolgozott tovább, a társaság az ő vezetése alatt vált nyereségessé.

2007 októberében Martin Gauss csatlakozott a Cirrus Csoporthoz, ahol a Cirrus Airlines vezérigazgatójaként és a Cirrus Csoport igazgatójaként dolgozott, majd 2008 júniusától saját cégét irányította és tanácsadóként tevékenykedett a légiközlekedési iparágban. Jelenleg is aktív B737-es pilóta, széles körű tapasztalatokkal és több mint 8000 repült órával – közölte Gaussról a Malév.