Beköszöntött a tavasz az ingatlanközvetítőknél

2009.04.17. 07:18 Módosítva: 2009.04.17. 12:38
A pesti kislakások, a budai, befektetésnek is tekintett ingatlanok és az agglomerációs házak forognak leginkább a márciusban újra életre kelt ingatlanpiacon.

Az első tavaszi hónap több franchise-hálózatnál csaknem a tavalyi eredményeket produkálta, s ez a január-februári teljes befagyást követően megkönnyebbülést hozott a közvetítőknek. Vajnági Pál, a City Cartel vezetője arról számolt be, hogy az év eleji 30 százalékos visszaesés után a márciusra beindult forgalom alig 5-8 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttitől, s náluk meglepő módon az agglomerációs ingatlanok iránti érdeklődés erősebb volt, mint a belvárosi kereslet.

Sláger a kis értékű lakás és a pesti oldal agglomerációs települései, ahol a 15-25 millió közötti új sor- és ikerházakat vásárolják a vevők. Azok a fejlesztők, akik erre az igényre specializálódtak, nem tűntek el a piacról, sőt a legnagyobb visszaesés idején, tavaly év végén sem panaszkodtak. Mintegy 40-50 ilyen kisvállalkozással tartja a kapcsolatot a hálózat, ezekre a lakásokra folyamatos a kereslet, és jellemzően már az építés alatt gazdára találnak.

Segít az autópálya

Az M0-s átadása sokat lendített a korábban nehezen elérhető települések piacán, így Pécel, Maglód, Gyömrő, Üllő, Szigetszentmiklós, Vecsés kedvenc célponttá vált. Megerősítette a pozitív tapasztalatokat Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise-igazgatója is. Márciusban 80 százalékkal nagyobb forgalmat regisztráltak, mint egy hónappal korábban, s az érdeklődés feltámadása náluk sem volt összefüggésbe hozható a szocpol és a támogatott hitel várható felfüggesztésének publikálásával.

A korábbinál sokkal több lett a készpénzes vásárló, azonban a hitelezés sem állt le teljesen, a hitelközvetítési állományuk egymilliárd forint fölé emelkedett, ez nagyjából a tavalyi egyharmada. A vevők jelentős része befektetési célú vásárló, és erősen törekszik a biztonságra, vagyis a klasszikus befektetési célterületek - Buda, Belváros, XIII., IX. kerület, Zugló - a legkeresettebbek.

Sok a vidéki vevő, többen az infláció elől szeretnék készpénzes megtakarításaikat valamilyen értékőrző formára konvertálni. Mindemellett a tőzsdéről kivonuló kisbefektetők is hozzájárulnak a piacélénkítéshez. Leginkább a 8-14 millió forint és a 30-40 millió forint közötti ingatlanok forognak, de azt sem lehet mondani, hogy a többi kategória leállt volna - tette hozzá a franchise-igazgató, aki azért még egy komolyabb, az év elejihez hasonló visszaeséssel kalkulál az év hátralévő részében.

Élénkülésről számolt be az angyalföldi lakásépítésben meghatározó szerepet játszó AL Holding igazgatótanácsának tagja, Hunyady Attila is, aki úgy látja, most eljött az igazság pillanata, mert legtöbbször olyan vevők is visszajönnek szerződést kötni, akik korábban, a nagyobb engedmények reményében kivártak, de csalódniuk kellett a fél áron kínált lakások illúziójában. A szolid optimizmus jegyében nyilatkozó lakásépítő ugyanakkor hozzátette, hogy az év tartogathat még kellemetlen meglepetéseket, a tavaszi felfutás után fenyegető a nyári holtszezon, s menet közben egyre többeket érinthet a bércsökkentés vagy a munkahelyek elvesztése. Új projekt pedig változatlanul nincs a pályán, egyedül a Pesti Házak Dandár utcai építkezéséről hallani, amely újonnan megkötött finanszírozási szerződés.