Nem nyúl a kamathoz a jegybank

2009.04.17. 11:37
A Reuters elemzői felmérése szerint nem változik hétfőn a jegybanki alapkamat mértéke, a 23 megkérdezett szakértőből csak egy vár negyed százalékpontos kamatvágást. A legpesszimistábbak szerint a recesszió 7,5 százalék, a GDP-arányos deficit 5 százalék lesz, ugyanakkor a többség elképzelhetőnek tartja a 3 százalék alatti hiánycél elérését.

Egy elemző 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést, 22 elemző a mostani 9,5 százalékos szint megtartását várja a jegybank monetáris tanácsának hétfői ülésétől – derül ki a Reuters elemzői felméréséből. Márciushoz képest az áprilisi előrejelzés lényegében nem változott.

Az év végére várható kamatszint megítélésében azonban már lényeges különbségek vannak a megkérdezett elemzők között. Vannak, akik szerint akár 7 százalékra süllyedhet az alapkamat mértéke – ilyen mélyen legutóbb 2006 nyarán volt –, voltak ugyanakkor olyan hangok is, hogy 10,5 százalékig lesz kénytelen szigorítani a jegybank. A 23 válaszadó év végére adott jóslatának átlaga 8,57 százalék, ami 0,25 százalékponttal magasabb, mint egy hónapja volt.

A Reuters felmérésében részt vett elemzők várakozásai szerint a magyar gazdaság idén 4-7,5 százalék közötti mértékben esik vissza. Ezen belül az első negyedévben a legpesszimistább forgatókönyv szerint akár 8 százalékos is lehet a recesszió. A GDP-alakulásról szóló átlagos előrejelzés 5,23 százalékos recessziót jósol, 0,8 százalékponttal nagyobbat, mint az előző havi.

A GDP-arányos államháztartási hiány a megkérdezett szakértők szerint 2,7 és 5 százalék között változik majd, az átlag 3,1 százalék. Az erről a kérdésről véleményt mondó 19 elemzőből 10 várja azt, hogy tartható lesz a 3 százalék alatti hiánycél – többségük 2,9 százalékot vár –, további hatan kereken 3 százalékos deficitet jósolnak. A deficitcélra vonatkozó előrejelzés 0,1 százalékponttal romlott az előző havihoz képest. A 2010-es várakozás 2,5 és 3,3 százalék közötti, átlagosan 2,8 százalékos GDP-arányos deficitről szólnak, az átlag 0,1 százalékponttal jobb a márciusinál.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége 2011-re várja az ország belépését az ERM II. árfolyammechanizmusba, és így azt jósolja, hogy 2013-ban válthatja fel a forintot az euró. Az optimista prognózis szerint az ERM II.-be már jövőre beléphetünk, a pesszimista szerint viszont csak 2015-ben lesz eurónk.