Az oroszok be sem tehetik a lábukat a Mol közgyűlésére?

2009.04.21. 07:43 Módosítva: 2009.04.21. 07:43
Nem jelentette be a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) a Molban szerzett több mint 20 százalékos tulajdonszerzését az orosz Szurgutnyeftyegaz a Napi Gazdaság értesülése szerint. Márpedig így nem szavazhatnak, sőt lehet, hogy be sem mehetnek a csütörtöki éves rendes közgyűlésre a hatályos gáztörvény alapján. A hírt sem a Molnál, sem a hivatalban nem tudta megerősíttetni a Napi Gazdaság.

A jelenleg érvényben lévő gáztörvény szerint bármelyik földgázipari vállalatban történő, öt százalékot elérő tulajdonrész megszerzését haladéktalanul jelenteni kell a Magyar Energia Hivatalnak, és az ezután megszerzett 5 százalékos tulajdonrészekkel is ugyanez a helyzet. Egészen 25 százalékig, ekkora befolyás esetében ugyanis már a hivatal előzetes hozzájáruló határozata is kellhet ahhoz, hogy az új tulajdonos gyakorolhassa részvényesi jogait.

A törvény azt is szabályozza, hogy az a részvényes, aki az előzetes engedélyeztetést, illetve a bejelentési kötelezettségét elmulasztja, a részvénykönyvbe nem jegyezhető be, így az osztalék kivételével nem gyakorolhatja a tulajdonosi jogait.

A Napi Gazdaság megkeresésére a Magyar Energia Hivatalnál megerősítették, hogy valóban él ez a bejelentési kötelezettség, arról azonban nem kívántak nyilatkozni, hogy a Szurgutnyeftyegaz eleget tett-e ennek a kötelezettségének. Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója a Napinak azt mondta: egyes részvényesekkel kapcsolatban nem adhatnak ki információt. Ferencz I. Szabolcs a lapnak annyit árulhatott el, hogy az igazgatóság április 14-i ülésén foglalkozott a közgyűléssel, ez alapján aki szerepelt a részvénykönyvben, az természetesen részt vehet a közgyűlésen, és szavazhat is a csütörtöki részvényesi találkozón.

Az osztrák OMV március végén jelentette be, hogy Oroszország negyedik legnagyobb olajvállalata 1,4 milliárd euróért megvette az osztrákok által összegyűjtött 21,2 százalékos Mol-pakettet. Az orosz cég április 8-án kapta meg a részvényeket, a közgyűlési részvételhez szükséges tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig április 9. volt. Amennyiben tehát a mai napig valóban nem tett eleget bejelentési kötelezettségének az orosz társaság, akkor még megfigyelőként sem vehet részt a közgyűlésen, hiszen nem szerepelhet a részvénykönyvben.

Nyilatkozatháború a közgyűlés előtt

A közgyűlés előtt egyébként sokasodnak a nyilatkozatok az oroszok vásárlásával kapcsolatban. A Szurgutnyeftyegaz például azt nehezményezi, hogy a Mol csak pénzügyi befektetőként tekint rájuk, pedig ők az olajukat finomíttatnák a magyar cégnél - írta a Kommerszant. Az orosz gazdasági napilap szerint a magyar politikusok új verziót találtak ki arra, hogy a Szurgutnyeftyegaz miért vásárolta meg a Mol 21,2 százalékát: szerintük az orosz vállalat ezzel a lépéssel akarja megakadályozni a Nabucco gázvezeték létrejöttét. A Szurgutnyeftyegaz célja az volt, hogy hozzáférjen a Nabucco terveihez - idézi az orosz lap a Napiban megjelent nyilatkozatot, amelyet Németh Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője tett.

Az új magyar miniszterelnök is megszólalt az ügyben, Bajnai Gordon a Reutersnek azt nyilatkozta: nem örül az orosz Szurgutnyeftyegaz kéretlen részesedésszerzésének. Nem világos ugyanis, hogy az orosz társaságnak mik a tervei a magyar céggel, amely egyébként a kormány szerint stratégiai fontosságú az ország számára. Ahogyan a magyar kormány nem üdvözölte az OMV nem egyeztetett felvásárlási szándékát, úgy egy másik társaság ugyancsak nem egyeztetett hasonló lépésének sem tud örülni - közölte Bajnai Gordon, hozzátéve: álláspontja - elődjéhez hasonlóan - nem fog puhulni.