Külföldön lesz napszámos a munka nélküli magyar

2009.04.22. 07:17
Megugrott a Szlovéniába és Ausztriába ingázó nyugat-magyarországi munkavállalók száma. Pontos statisztikai adat erre vonatkozóan egyelőre nincs, ám például a nyugat-dunántúli térségben munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Talentum 2000 Kft. ügyvezető igazgatója, Solymosi Róbert a Napinak elmondta, irodáikban április eleje óta megnégyszereződött a forgalom.

A jó idő beköszöntével elsősorban különböző mezőgazdasági munkákat tudnak kínálni Burgenlandban, illetve Szlovéniában. Partnereik döntően szakképzetlen, naponta ingázó munkásokat keresnek, de arra is van példa, hogy felső-, illetve középfokú végzettségű agrár szakembereknek kínálnak állást - például Maribor közelében. Solymosi ugyanakkor hozzátette, a gazdasági válság óta a kereskedelem és vendéglátás területén már nem ennyire rózsás a helyzet, az ipari, de különösen az építőipari álláskínálatuk pedig lényegében elenyésző.

Nemcsak a kínálat, a kereslet is megnőtt a nyugat- és közép-dunántúli regionális munkaügyi központok adatai szerint, az elmúlt egy-másfél hónapban megtöbbszöröződött azoknak a száma, akik az említett két országban mezőgazdasági munkát szeretnének vállalni. A hivatalosan bejelentett, legális foglalkoztatási lehetőség kevés, ám a munkaügyi szakemberek tisztában vannak azzal, hogy feketén szinte mindenki el tud helyezkedni.

A burgenlandi földeken immár több a magyar, mint az osztrák mezőgazdasági munkavállaló. Hivatalosan egyébként jelenleg mintegy 18 ezren ingáznak naponta Ausztriába, ám a munkaügyi szakemberek többsége úgy véli, legalább még egyszer ennyien dolgoznak feketén.

A lapunknak nyilatkozó mezőgazdasági vállalkozó elmondta, jelenleg is legalább két tucat embernek tud munkát kínálni Ausztriában. Ő már több mint tíz éve jár át dolgozni a határ túloldalára, s tavasztól őszig szinte nincs olyan nap, hogy ne kapna "megrendelést". A munkaerő-közvetítést feketén végzi. Jutalékot a gazdától és a napszámostól is kap. A vállalkozó hozzátette, az osztrák gazdák a feketemunkásokkal nagy kockázatot vállalnak, hiszen ha lebuknak, több ezer euró büntetésre számíthatnak, de úgy tűnik, így is megéri nekik.

Horváth Péter, a nyugat-zalai térségben több telephelyet is működtető Agrária Termelő- és Szolgáltató Kft. gazdasági igazgatója szerint a növekvő hazai munkanélküliség ellenére idén alig jelentkeztek náluk alkalmi munkavállalók. Ennek elsősorban az az oka, hogy a megbízható emberek zöme sokkal több pénzért a határon túlra szegődik. Immár az sem ritka, hogy egész brigádok szerszámokkal, munkagépekkel vállalnak feladatot odaát - tette hozzá Horváth. A folyamatosan növekvő határon túli munkavállalási kedvet jelzi az is, hogy egy ideje például Sopronban szinte mindent bérbe lehet adni. Tapolcai Géza, a BET&RED Ingatlanközvetítő és Értékbecslő Kft. munkatársa elmondta, mostanában különösen a kisebb méretű, jó állapotú garzonlakásokra olykor egyszerre 4-5 érdeklődő is van. A keresletet nem kis mértékben növelik azok az ország távolabbi pontjairól érkezők, akik a határon túl kívánnak munkát vállalni. Tapolcai hozzátette, a 35, maximum 40 ezer forintos bérleti díjat még a napszámosok is könnyen kifizetik.