Sokba kerül a magyar iparnak az olcsó lakossági földgáz

2009.04.22. 13:43
Biztosra vehető, hogy szinte az év egészében magasabb árat fogunk fizetni a földgázért, mint Európa legnagyobb része, ami tovább rontja a magyar gazdaság relatív versenyképességi kilátásait. Másfelől azonban a magyarországi gázárak várható csökkenése abszolút számokban még így is igen jelentős lehet az év második felében, ami az újraszerveződő kormányzat számára lehetővé teszi, hogy érdemben gondolja át az ártámogatások jelenlegi rendszerét. A háztartási fogyasztói árak alacsonyan tartásáért komoly árat fizetünk.

A nemzetközi földgázárak vártnál gyorsabb csökkenése miatt a hazai gázfogyasztóknak a következő hónapokban közel kétszer annyit kell majd a földgázért fizetni, mint az európai unió más országaiban - derül ki az energiainfo.hu és a Force Motrice közös elemzéséből. Ez pedig tovább rontja a hazai vállalatok - elsősorban a kkv szektor - rövid távú versenyképességi kilátásait. Nyilvánvaló, hogy az energiaigényes vállalatok exportképességének egyre komolyabb akadálya lesz - az elmúlt félév kegyelmi időszaka után - a földgáz magas ára is. Az olcsó lakossági földgázért, közvetett módon igen komoly árat fizetünk, egyebek mellett a rendszerben régóta meglévő keresztfinanszírozás miatt.

Még rosszabb lesz a kkv-knak

A nemzetközi földgázárak vártnál gyorsabb csökkenése miatt a hazai gázfogyasztóknak a következő hónapokban az európai átlagos gázárak közel kétszeresével kell megküzdeniük, ami tovább rontja a hazai vállalatok - elsősorban a kkv szektor - rövid távú versenyképességi kilátásait

Másfelől azonban a magyarországi gázárak várható csökkenése abszolút számokban még így is igen jelentős lehet az év második felében, ami az újraszerveződő kormányzat számára lehetővé teszi, hogy érdemben gondolja át az ártámogatások jelenlegi rendszerét. A dollárban kevesebb, mint felére csökkenő importárak mellett ugyanis indokolatlan a támogatások jelenlegi rendszerének fenntartása mind a lakossági gázfelhasználás, mind a kötelező átvételi rendszer keretében hővel kapcsoltan villamos energiát termelő gázüzemű erőművek számára

Gyorsan csökkenő földgázár

A Világbank legfrissebb adatai szerint az európai piacokon értékesített földgáz ára a január és március közötti időszakban köbméterenként 25 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év utolsó negyedévében. Ez jóval gyorsabb ütemű csökkenés, mint azt a földgáz importár alakulása szempontjából kiemelt jelentőségű Brent olajár változása alapján tervezni lehetett. (Az európai gázárak jellemzően körülbelül 6 hónapos késéssel követik a kőolaj árának változását.) A vártnál nagyobb mértékű csökkenés feltehetően a gazdasági recesszió miatti kereslet-visszaesésnek tudható be.

A kőolaj 2008 negyedik negyedévében bekövetkezett zuhanásszerű áresése alapján a második negyedévben további drasztikus csökkenés várható az európai földgázárakban. A földgáz ára a második negyedévben 200 USD/1000m3 alá csökkenhet, míg a harmadik negyedévben valószínűsíthetően megközelíti a 150 USD/1000M3-es árszintet, amely kevesebb, mint harmada a 2008 negyedik negyedévi értéknek.

Európa után kullogunk

Magyarországon az árak csökkenése az energiainfo.hu várakozásai szerint jóval lassabban követi majd az európai trendeket. A hazai közüzemi földgáz importőr/nagykereskedő E.On-nak az előző időszakban komoly vesztesége származott abból, hogy a tavalyi év második felétől a szabályozó nem engedte, hogy a hazai hatósági árak kövessék a földgáz nemzetközi árának emelkedését. Ennek hatására 2008 utolsó és 2009 első negyedévében együttesen becsléseink szerint a nagykereskedő több mint 120 milliárd forintos pozícióromlást szenvedhet el. Annak ellenére igaz ez, hogy a hazai gazdaság recessziója és a januári orosz-ukrán gázkrízis ellenére a nagykereskedő által az idei első negyedév során értékesített gázmennyiség nemhogy csökkent a tavalyihoz képest, hanem még 23 százalékkal meg is haladta azt (1,7 milliárd köbméter a 2008-as 1,38 milliárddal szemben).

Bár a második negyedévtől megfordul a trend és a hatósági gázárak immáron pluszt biztosítanak a nagykereskedőnek, az elemzés szerint mégis kizárt, hogy érdemben csökkenne az előző két negyedévben felhalmozódott vesztesége. Ez a szituáció pedig nehezen előrejelezhető helyzetet eredményezhet a július 1-től teljes mértékben liberalizálódó földgázpiacon.

Mit fog csinálni az E.On?

Az E.On-t ugyanis egyszerre szorítja a jelenlegi helyzetben drága importszerződése, ami a harmadik negyedévben az energiainfo.hu számításai szerint 1000 köbméterenként akár 130 dollárral is magasabb importárat eredményezhet, mint a főbb európai piacok várható árszintje. A társaság ráadásul a hatósági ár eltörlését követően nyilvánvalóan minél gyorsabban szeretne visszanyerni valamit a 2008-2009-es felhalmozott veszteségéből, ami áremelési törekvésekhez vezethet. Az E.On-t ettől éppen a nagyon alacsony európai piaci árszint tántoríthatja el, hiszen a túlzott árkülönbség csábító lehetőséget jelenthet alternatív kereskedők piacra lépéséhez, ami a társaság piaci pozíciójának erőteljes romlását eredményezheti.

A magyarországi gázár második félévi alakulását nagymértékben az határozza majd meg, hogy a fenti tényezők mérlegelését követően milyen piaci stratégiát választ a domináns pozícióval rendelkező közüzemi nagykereskedő társaság. Ami azonban már ma is biztosra vehető, hogy szinte bizonyosan az év egészében magasabb árat fogunk fizetni a földgázért, mint Európa legnagyobb része, ami tovább rontja a magyar gazdaság relatív versenyképességi kilátásait. Másfelől azonban a magyarországi gázárak várható csökkenése abszolút számokban még így is igen jelentős lehet az év második felében, ami az újraszerveződő kormányzat számára lehetővé teszi, hogy érdemben gondolja át az ártámogatások jelenlegi rendszerét. A dollárban kevesebb, mint felére csökkenő importárak mellett ugyanis indokolatlan a támogatások jelenlegi rendszerének fenntartása mind a lakossági gázfelhasználás, mind a kötelező átvételi rendszer keretében hővel kapcsoltan villamos energiát termelő gázüzemű erőművek számára.

Megfizetünk az alacsony fogyasztói árakért

Az EIA, az USA energiahivatalának utolsó rövid távú előrejelzése - a csökkenő keresletet követő termelői mennyiségcsökkentések nyomán - 2009-re 4,24 USD/MMBtu (mmbtu – British thermal units, vagyis brit hőegység)éves átlagárat prognosztizál a Henry Hub-on. Az ipari - az EIA szerinti nyilvántartásban a szűken vett ipar, vagyis a szolgáltatás és kereskedelem nélkül - fogyasztói átlagár 9,61 USD/Mcf volt tavaly a tengerentúl, ami átszámítva 63 Ft/m3-nek felel meg. (A tényszám átlagár kilenc körzet átlaga, az egyes területek átlagai a 9-13 USD/Mcf közötti sávban vannak). Az idei esztendőre vonatkozó várható érték 5,29 USD/Mcf, ami 34 Ft/m3-t jelent. Ennek többszöröse a hazai 100 Ft/m3 feletti közüzemi ipari földgázár.

Félreértés ne essék, az ipari termelés látványos visszaesését nem relatíve magas hazai energiaár váltotta ki. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az energiaigényes vállalatok exportképességének egyre komolyabb akadálya lesz - az elmúlt félév kegyelmi időszaka után - a földgáz ára is. A háztartási fogyasztói árak alacsonyan tartásáért komoly árat fizetünk, ha a termelői versenyképesség csökkenése nyomán export helyett a nemzeti tőke profitja csak a költségvetési hiánnyal emelhető. Sok évtizedes tapasztalat alapján láthatjuk, hogy ez a kamatfizetés révén megvalósuló értéktöbblet kiáramláshoz vezet - túl azon, hogy a következő generációk fizetik terheit.